Nyanlända fördubblade elevantalet i Fredriksberg

Uppdaterad
Publicerad

I Fredriksberg utanför Ludvika har elevantalet fördubblats i och med de många nyanlända familjerna som kommit dit. Både nya och gamla elever tycker att det är roligt, men även utmanande till viss del.

Att det fanns några gamla hyreshus kvar på orten är en del av förklaringen till att Fredriksberg i dag är en av de orter i Dalarna som tagit emot många asylsökande. Det har också inneburit både nya utmaningar och möjligheter för Fredriksbergsskolan.

Från 52 till 105 elever

Förr var man 52 elever, men med de asylsökande familjerna som kommit har man blivit 53 elever till. Och sett till att de nya högstadieelever som kommit får dagpendla till skola i Ludvika så är det idag mycket fler ungdomar som bor i Fredriksberg jämfört med hur det var tidigare.

Framsteg i studierna

Att de nyss nyanlända eleverna gör framsteg i sina studier är lätt att notera då flera av dem gärna pratar svenska. Just den här veckan dagpendlar de till Ludvika där de får en koncentrerad simkurs.

Inte lätt räcka till

På skolan jobbar nu flera svensklärare som ger nya elever en koncentrerad svenskkurs innan eleverna integreras i de befintliga klasserna. Inte helt enkelt för lärarna att räcka till för alla och några av de ”gamla” eleverna säger att de inte får lika mycket tid med sina lärare som de fick förr.

– Det finns en viss risk för det, säger läraren Johanna Levin.

– Vi måste tänka på det och ta våra elever lite åt sidan ibland och jobba med dem också, säger hon.

Att ha fått nya kompisar och att kunna följa de nya elevernas snabba framsteg med språk och skola är roligt, säger flera av mellanstadieeleverna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Dalarna - Flyktingar i Dalarna

Mer i ämnet