• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Vagnhärad i Trosa kommun, Södermanlands län. Det brinner i en byggnad med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Sörmland.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det här kom som en chock för oss” – Bilhandlaren Anders Alzén kommenterar regeringens besked om att klimatbonusen för bilar dras in. Foto: Anders Hansson/SVT

Rusning hos bilfirmor i Dalarna när klimatbonusen drogs in utan förvarning

Uppdaterad
Publicerad

Vid midnatt går klimatbonusen på 70 000 kronor upp i rök för den som ska köpa elbil. Det beskedet kom igår kväll från regeringen. Det här ledde till rusning för att köpa och beställa elbil hos bilhandlarna idag och vissa firmor har till och tvingats hålla kvällsöppet för att hinna med alla kunder.

Den nytillträdda regeringen tar alltså bort klimatbonusen i förväg, istället för att låta den gälla året ut och sedan trappas ned till 50 000 under nästa år. Nu försvann den istället helt på något dygn.

– Det är helt sinnessjukt, det här riskerar att dra undan mattan för hela elbilsförsäljningen framöver, säger en bilhandlare, som vill vara anonym, till SVT.

Elbilar toppar försäljningen

Elbilarna var den mest sålda kategorin under förra månaden om man delar in bilarna i el, diesel och bensin. Flera bedömare tror att detta inte skulle varit möjligt utan den så kallade klimatbonusen eftersom elbilar är dyrare än fossilbilar i inköp.

Hör mer i klippet om rusningen hos bilhandlarna under den sista dagen med klimatbonus

Regeringen avskaffar klimatbonusen. Det innebär att den som köper eller beställer en klimatbonusbil efter den 8 november 2022 inte kommer erhålla klimatbonus.

Den bil som köpts eller beställts senast den 8 november 2022 ska för att få klimatbonus uppfylla de regler som gäller vid den tidpunkt när utbetalning ska ske, det vill säga tidigast sex månader efter att bilen för första gången har ställts på i vägtrafikregistret.

Här hittar du mer information (extern länk)

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.