Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Falun är nu den tredje kommunen i Dalarna där Moderaterna och Socialdemokraterna kommer att styra tillsammans kommande mandatperiod. Hör Anders Lindh (M) och Liza Lundberg (S) om beskedet de gav på fredagen. Foto: SVT

S och M i Falun ska styra tillsammans – ”Krävs ett starkt och stabilt politiskt styre”

Uppdaterad
Publicerad

Precis som i Borlänge och Malung-Sälen så kommer Falun få ett styre i rött och blått kommande mandatperiod. Det beskedet gavs vid en gemensam pressträff mellan Socialdemokraterna och Moderaterna på fredagen.

Den allians av M, C, L, KD och Falupartiet som styrt i Falun kommer att ersättas av en kombo över blockgränsen, vilket börjar bli något av en trend i kommuner i Dalarna.

Både i Borlänge och Malung-Sälen har S och M tidigare meddelat att de bildar styre i kommunerna.

Valet 2022 Falun

”Viktigt med stabilt styre”

En stor bidragande orsak till samarbetet i Falun var läget i omvärlden och i landet.

– Vi har ett tufft läge framför oss och både vi och Moderaterna konstaterade att det är viktigt med ett stabilt styre som kan ta de beslut som krävs, säger Liza Lundberg (S).

Socialdemokraterna i Falun ökade med fem procentenheter i kommunvalet och fick 32,3 procent av rösterna, vilket ger tjugo mandat. Moderaterna backade marginellt och får tolv mandat. Ett styre med M och S innebär en majoritet i fullmäktige med 32 mandat av 61 möjliga.

Tungt moderat avhopp efter beskedet

Efter beskedet om att M ska styra Falun tillsammans med S, meddelar den profilerade moderaten Ann-Britt Åsebol att hon nu lämnar den moderata föreningen i Falun.

I ett pressmeddelande skriver hon att hon anser det vara ett svek mot väljarna att gå ihop med Socialdemokraterna och att:

”Politik bygger på ideologier och den moderata ideologin står långt ifrån den socialistiska. Väljarna måste kunna lita på sina politiska företrädare när de lägger sin röst och inte att de väljer att inta ett regeringssamarbete med motståndarna.”

Ann-Britt Åsebol meddelar dock att  hon fortsatt kommer att arbeta för Moderaterna på länsnivå.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Valet 2022 Falun

Mer i ämnet