Insatserna ökade i Dalarna och Norrbotten och minskade i Västerbotten och Jämtland under 2018 enligt polisen. Foto: Nisse Schmidt/TT

Så många fjällräddningsinsatser gjorde polisen förra året

Publicerad

Polisen har under 2018 genomfört 439 fjällräddningsinsatser som berört över 500 personer. Av dessa insatser gjordes 334 i fjällområde och i annan terräng utfördes 105 insatser, gällande efterforskning av försvunnen person (EFP).

I Dalarna var det totalt 54 insatser under 2018, vilket är en ökning jämfört med 2017 då det var 37 insatser. Även i Norrbottens län har insatserna ökat: 177 insatser under 2018 jämfört med 153 året innan.

I Jämtland och Västerbotten har insatserna minskat. I Jämtland från 165 insatser 2017 till 126 insatser under 2018 och i Västerbotten från 93 till 56.

Frakturer vanlig orsak till fjällräddning

Anledningen till insatserna varierar kraftigt, det kan handla om allt från frakturer till utmattning och sjukdomstillstånd. Över 90 procent av insatserna handlar om skadade och sjuka där frakturer av olika slag är vanligast.

– Skadorna kan vara komplexa och omhändertagandet av en skadad person i fjällen i dåligt väder, mörker och svårtillgänglig miljö ställer stora krav på räddningspersonalen, säger Stephen Jerand, polisens nationella samordnare för fjällräddningen, i ett pressmeddelande.

Under förra året inträffade även ett antal skoterrelaterade insatser. Vad gäller olyckor av detta slag finns det ett mörkertal med koppling till körning i förbudsområden och olyckor där de inblandade varit påverkade av alkohol, enligt polisen.

Få lavininsatser

Av de 16 laviner som inträffade under 2018 skedde de flesta under mars och april men laviner utgör knappt fem procent av förra årets fjällräddningsinsatser.

– Det är en fantastisk natur vi har möjlighet att kunna vistas i, men vi vill samtidigt öka medvetenheten hos dem som planerar att ge sig ut på fjället eller i terrängen, säger Stephen Jerand.

Fjällräddare hjälpte brandmännen

Men fjällräddningen bistår inte bara personer i nöd på fjället. Under skogsbränder i somras till exempel, som härjade bland annat i Dalarna, Härjedalen och Jämtland, bidrog fjällräddningen med totalt 80 fjällräddare som hjälpte den kommunala räddningstjänsten bland annat i släckningsarbetet.

Polisens fjällräddning

Visa

Från 1 januari 2018 är Polisens Fjällräddning en nationell resurs och ianspråktas efter begäran till polisregion Nords regionledningscentral.

Polisens Fjällräddning omfattar 400 uppdragsanställda fjällräddare placerade på ett 30-tal orter i fjällänen. Fjällräddningen har särskilt utbildade insatsledare.

Fjällräddarna utbildas och övas med certifieringskrav under hela året och har kompetens och förmåga att verka i alla årstider, alla vädertyper och har lång uthållighet under svåra förhållanden.

I Polisens fjällräddning finns även specialräddningsgrupper med kompetens för höghöjdsräddningar i samverkan med helikopter samt grott räddningsgrupper.

Statistiken är baserad på Polisens räddningstjänstrapporter, som upprättas då beslut om räddningstjänst beslutas enligt Lagen om skydd mot olyckor (LSO).

Källa: Polisen

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer