15 gånger per år skjuter svensk polis ett varningsskott med sitt skjutvapen. Arkivbild. Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

Varningsskott och verkanseld – så ofta använder polisen sina skjutvapen

Uppdaterad
Publicerad

Natten till torsdagen avlossade polis i Falun ett varningsskott i samband med gripandet av en man som ska ha betett sig hotfullt. Så hur ofta händer det då att svensk polis skjuter ett varningsskott? Jo, ungefär 15 gånger per år.

Det är ovanligt att polisen använder skjutvapen och det finns inget som tyder på att användningen har ökat, det skriver polisen själv på sin hemsida.

Hur ser då siffrorna ut?

Omkring 15 gånger per år skjuter polisen varningsskott. Ett varningsskott innebär att man avlossar vapnet för att varna för att det kommer att användas. Ett varningsskott ska riktas i ofarlig riktning så att ingen riskerar att träffas.

Enligt polisens egna uppgifter skjuter de även så kallad verkanseld mot en person omkring 15 gånger per år, i snitt. Verkanseld innebär ett skott som syftar till att träffa målet.

Totalt gör polisen 1,4 miljoner ingripanden per år.

Så många dödas av polisens skjutvapen

Jämför vi hur många som dödats av polisens användning av skjutvapen sedan år 1990 så syns en ökning till idag. Från 1990 till 2013 låg snittet på mindre än en dödsskjuten person per år, därefter är snittet tre ihjälskjutna per år.

Under 2018 sköts sex personer till döds av svensk polis, fler än något tidigare år.

Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.