Så har Säfsen påverkats av det milda vintervädret – och så jobbar de framåt. Foto: Mathias Andersson, SVT

Så påverkas skidanläggningarna i södra Dalarna av den varma vintern

Uppdaterad
Publicerad

Skidanläggningarna i södra Dalarna har haft det kämpigt när snön har uteblivit. Men enligt Andreas Larsson, anläggningsansvarig i Säfsen är bristen på snö i Mälardalen ett större problem.
– Våra bokningstelefoner ringer mer när det kommer snö i Mälardalen.

I januari hade Säfsen i Ludvika kommun färre besökare än vanligt bland annat på grund av snöbristen. Men anläggningansvarige, Andreas Larsson, menar att man är rustade för en dålig vinter.

– Det har varit en tråkig vinter vädermässigt, men vi har klarat oss bra. Vi har fått rätt många dygn då vi har kunnat lägga snö och just nu har vi tio backar öppna.

Säfsen har den här vintern alltså inte kunnat hålla samtliga 19 backar öppna, och inte heller längdskidspåren är tillgängliga att åka på.

Fjällen i norr gynnas

Jonas Rosén, som är vd på Visit Dalarna, säger så här om vintersäsongens situation:

– Siffrorna är inte klara, utan vi har bara bildat oss en uppfattning efter att vi pratat med anläggningarna. Och det vi hör är att det är lite tuffare i södra Dalarna på grund av dåligt med natursnö, men att det är mellan en och två meter snö och hög beläggning i norra Dalarna, säger han. 

– När det gäller södra Dalarna har en grön vinter gjort att det är en utmaning att sälja dagkort på skidanläggningarna.

Den uteblivna snön har lett till att man flyttar arrangemang till de norra delarna, som annars skulle ha gått i mellansverige, enligt Rosén.

Positivt inför sportloven

Däremot så ser det ut att ljusna fram mot de kommande sportlovsveckorna.

– I fjällen kan man konstatera att det är ett högt tryck, det finns bara enstaka objekt lediga över sportlovsveckorna, säger han.

I klippet ovan kan du se och höra mer om hur Säfsen har påverkats den här vintern och hur man jobbar framåt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer