Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Så påverkas pistmaskinsföraren av klimatet – följ med ut i spåret. Foto: SVT

Mer regn och varmare vintrar – så påverkas spårarbetet för Vasaloppet av klimatförändringarna

Uppdaterad
Publicerad

Hittills i år ser snöförutsättningarna för Vasaloppet bättre ut än på drygt tio år. Men John Lif som har arbetat med spåren i snart 30 år märker stor skillnad på förutsättningarna jämfört med när han började köra pistmaskin.

– Den stora skillnaden är att det går så fort när vädret vänder. På ett par dagar kan det gå från kanonfint till att det blir krisigt, säger John Lif.

Under vintern har nederbörden i Svealand ökat med 10–20 procent mellan perioderna 1961–1990 och 1991–2020, visar en rapport från SMHI. Samtidigt blir det allt varmare i Sverige och det är på vintrarna som det märks som mest, det slår klimatforskare på SMHI fast.

En konsekvens av detta är att det blir allt vanligare med regn på vintern, något som även pistmaskinsföraren John Lif märkt i sitt yrke.

Ser mer regn över större områden

John Lif ansvarar för sträckan mellan Sälen och Evertsberg. Under sina snart 30 år i spåren har han noterat flera förändringar, bland annat högre temperaturer och mer regn.

– När jag började jobba snöade det över hela Vasaloppssträckan vid snöfall. Sedan började det med att det regnade i Mora, sedan har den regngränsen flyttat sig längre och längre norrut och just ligger nu den runt Vasslan, säger han.

Så påverkas pistmaskinsförarens arbete av klimatet – följ med ut i spåret i klippet.

Jämförelserna gäller mellan perioderna 1961-1990 och 1991-2020. 

Temperatur: Under vintern (december, januari och februari) framträder den starkaste temperaturökningen. I Svealand är temperaturökningen från 1,5° till lokalt över 2,5° under vintern.

Snödjup och dagar med snö: Antalet dagar med snö har blivit färre. För Svealand ligger det maximala snödjupet på en lägre nivå än tidigare.  

Nederbörd: Nederbörden under vintern har ökat främst i västra Svealand med 10-20 procent. Samtidigt har nederbörden minskat i delar av östra Svealand.

Källa: SMHI 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dalarna – Klimatet i fokus

Mer i ämnet