Tvådelad bild. Till vänster: sopmaskin borstar gatan. Till höger: person i reflexjacka utomhus.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Så har kommunen bland annat ändrat sopningen för att rena luften i Hedemora – projektledaren berättar om metoderna som har sänkt partikelhalterna. Foto: Hannes Forssell/SVT

Så renades den smutsiga luften i Hedemora

Uppdaterad
Publicerad

Den smutsiga luften på Gussarvsgatan i Hedemora gjorde att kommunen tvingades ta fram en plan. Nu har ett år gått sedan extra åtgärder infördes, och luftkvaliteten har blivit bättre.

– Det ser generellt ganska bra ut, men det är önskvärt att få ner värdena lite till, säger Emil Forslund som jobbar med drift och underhåll av vägar på Hedemora kommun.

Nivån av luftpartiklar (PM10) har gått ner sedan Naturvårdsverkets anmärkning 2022 och föroreningarna är en bra bit under den så kallade miljökvalitetsnormen. Men partikelhalterna ligger fortfarande på en så hög nivå att fortsatt övervakning krävs.

Därför är luftpartiklar farliga

När människan andas in partiklar passerar en stor del av dem som är mindre än 10 mikrometer i diameter (PM10) ner till lungorna. PM10 är därför en av de luftföroreningar som orsakar störst hälsoproblem i svenska tätorter.

Långtidsexponering av partiklar i omgivningsluften kan orsaka sjuklighet och förtida dödlighet i hjärt-, kärl- och lungsjukdomar. Det beräknas bidra till i genomsnitt flera månaders förkortad livslängd i Sverige.

Tätortens luftföroreningar, samt specifikt dieselavgaser, har av IARC klassats som cancerframkallande för människor. Partiklar i tätortsluften är bärare av många cancerframkallande och skadliga ämnen.

Kortvarigt förhöjda partikelhalter kan leda till luftvägsbesvär för astmatiker och andra känsliga personer.

Källa: Naturvårdsverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.