Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Tre frågor om jämställdheten i länet: Vilka är de största utmaningarna och vad sticker ut just här? – Jämställdhetssamordnaren reder ut. Foto: SVT

Så ser jämställdheten ut i Dalarna

Publicerad

Självmord bland män och ojämna utbildningsnivåer är några av de frågor som lyfts som viktiga i Dalarnas jämställdhetsstrategi som nu lanseras.

– Det handlar om att samla krafterna och att många aktörer behöver gå samman för att få bukt med problemen, säger Ellinor Snickars, jämställdhetssamordnare på Länsstyrelsen Dalarna som står bakom strategin.

Länsstyrelsen Dalarna lanserar på internationella kvinnodagen en ny strategi med mål som ska stärka länets arbete för ökad jämställdhet.

– Vi hoppas att den kan få bli en viljeinriktning kring vilka områden och utmaningar som finns i länet, säger Ellinor Snickars.

I videon: Tre frågor om jämställdheten i länet: Vilka är de största utmaningarna och vad sticker ut just här? – Jämställdhetssamordnaren reder ut.

Vad tycker du behövs jobbas på för ett jämställt samhälle?

Pinnat inlägg

Tack för era intressanta tankar och funderingar. Nu stänger vi den här chatten, men det går ändå bra att läsa svaren nedan!

Mamma • Hitta normer, värderingar och beteenden som delas och accepteras av både män och kvinnor. För att komma dit behöver vi diskutera mer öppet och aktivt vad olika beteenden och uttryck kan leda till. Ord spelar roll. Vi kommer behöva diskutera känslor, utmana machoideal, höja mjuka värden och skapa bra förebilder. Att satsa på skolan och där skapa förutsättningar för att alla ska få möjlighet att klara skolan och plugga vidare om man vill är också otroligt viktigt.

Li • Vårdens bemötande av patienter måste bli mer jämställd. Det är alldeles för stor skillnad mellan hur en kvinna bemöts av vården kontra en man. Vården måste arbeta på att inte vara androcentrisk. Ta kvinnliga patienter på allvar och satsa på kvinnosjukvården.
Annat ämne: Lär barn redan på förskolan vad som är ett lämpligt beteende i relationer med det andra könet. Särskilt pojkarna.

PJ • Detta beror på att utvecklingen gott för långt. Feminismen idag handlar om woke, att alla sociala normer och institutioner ska brytas, istället för att kvinnor ska uppmuntras till att vara bra kvinnor uppmuntras de att efterapa manliga ideal. Traditionalismen, det dinns et sug efter traditionella värderingar, och unga med tillgång till internet och som reser betydligt mer ser att i andra mer traditionella och normala länder är det lättare att vara tjej.

Kvinnans rättigheter viktiga! • Värderingar. Och att religion aldrig kan komma före kvinnans rättigheter.

Almen • Jämställdhet! Definitionen av det i 100%demokratisk verklighet. Naturligtvis. Men för övrigt får manliga och kvinnliga begåvningar fallenhet inte inskränkas inom det lagliga och moraliska ramverket .

Ole • Jag är skilt och har en pojke på 9 år som bor vekselvis hos mig och mamma, men det är mamma som får barnbidrag, det är konstigt, jag tycker inte att det är rättvis, vi ska dela barnbidraget. !

Hej, tack för att du delar med dig. Så här skriver Försäkringskassan om fördelningen av barnbidraget mellan vårdnadshavare:
"Om barnet är fött den 1 mars 2014 eller senare betalas barnbidrag och flerbarnstillägg ut med hälften var till båda vårdnadshavarna. För äldre barn betalas barnbidraget ut till en av vårdnadshavarna. Om ni vill dela på bidraget eller ändra vem som får det måste ni anmäla det till Försäkringskassan."

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Anna Buskas i Orsa: "Vill kunna ta jämlikhet för givet men det kan vi inte göra än"

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

My Velander i Falun: "Viktigt att politiker leder frågan"

65+ • Orsaker till att de yngre inte betraktar jämställdhet som en viktig fråga är nog flera. Men den viktigaste kan vara att vi nuförtiden tror att allt är väl, och saker har självklart blivit bättre. Men vi har fortfarande låglöneyrken där mestadels kvinnor är missgynnade. Det obetalda hemmaarbetet likaså. Vad som behövs är ett medvetet arbete - fortfarande - för människors lika värde, lika stor rätt till att bli respektfullt bemötta både i hemmet och ute i samhället/arbetslivet live och digitalt. Detta måste börja hemma, där ingen ska t.ex kalla en domare för kärringjävel eller f***a.

Ett jämställt Dalarna – Dalarnas jämställdhetsstrategi

  • Strategin Ett jämställt Dalarna har för syfte att stärka länets arbete för ökad jämställdhet.
  • I strategin har internationella och nationella målsättningar omvandlats till regionala mål och delmål.
  • Detta för att bidra till en ökad samordning och samverkan, samt skapa ett mer effektivt arbete för jämställdhet i hela Dalarna.

Källa: Länsstyrelsen Dalarna

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.