Så ska IK Brage ta sig till allsvenskan för första gången på 27 år

Uppdaterad
Publicerad

1992 var året då IK Brage senast tog klivet upp till allsvenskan. Med drygt en tredjedel av Superettan så har dalalaget en gyllene chans att för första gången på nästan tre decennier ta sig till fotbollens finrum.

– Det känns bra att vi har en möjlighet att vara med i toppen och slåss om de fina platserna. Men ska det avgöras också, vi är inte där än, säger tränaren Klebér Saarenpää.

Det står framför allt mellan fyra lag i Superettans tabelltopp inför höstens slutspurt. Etta är Mjällby som har 45 poäng, men sedan skiljer det bara fyra poäng ner till tabellfyran IK Brage. Lagen däremellan är Jönköpings Södra och Varberg. Det räcker med en andraplats i tabellen för att ta sig direkt upp, alternativt sluta trea för att kvala sig upp.

– Den kommer bli tajt in i sista omgången. Det kommer handla om nån poäng eller målskillnad till slut. Kommer bli en rolig fajt in i det sista.

Var nykomling så sent som ifjol

2017 anslöt Klebér Saarenpää och har sedan dess haft en lyckosam resa med laget. Så sent som 2018 var IK Brage faktiskt nykomling i Superettan.

– Det har självklart varit en positiv och rolig resa när saker och ting klaffar så fort som det gör. Det ger en andningsutrymme till att påbörja nästa utvecklingsfas. Det ger arbetsro.

Koaukou skyttekung

En spelare som fått sitt stora genombrott den här säsongen och som varit en starkt bidragande orsak till succén är anfallaren Christian Kouakou.

– Jag tycker vi har gjort en bra säsong, över förväntan. I och med att det är andra året på elitnivå efter några tuffa år, att upprepa det man gjorde förra året och ligga fyra hela vägen in är väldigt starkt.

– Jag har varit fokuserad och jobbat hårt. Jag tror nyckeln är att man inte ska tänka på målen så mycket, det taktiska är att ligga rätt i positionerna och sen kommer målen av sig själv. Det är inte så mycket man tänker på, utan det är bara att sätta dit bollen. 

I klippet hör du både Christian Kouakou och Klebér Saarenpää om vad de tror krävs för att IK Brage ska nå fotbollsallsvenskan för första gången sedan 1990-talet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.