Projektet ”Dubbelt upp” ger resultat

Uppdaterad
Publicerad

Dubbelt upp är projektet där Borlänge kommun utmanar näringslivet att anställa långtidsarbetslösa. För varje person som anställs i privata sektorn, anställer även kommunen en. Och hittills har det gått över förväntan.

256 långtidsarbetslösa har kommit i jobb sedan i augusti tack vare projektet Dubbelt upp. Lars Nordahl är en av dom. Från och med nu ska han jobba med elkablage och gör sin första arbetsdag efter att ha gått arbetslös i nära tre år. Det har varit en tuff tid.

– Många tror att man kan vara ledig och ha det skönt när man är arbetslös. Men sanningen är att man aldrig är ledig, du har en oerhörd press på dig att hitta ett jobb och att inte bli av med de ersättningar du har, vittnar Lars om.

Ett samarbete för att hitta rätt person

Hans nya arbetsgivare, Lars Björk, vände sig till projektet när han behövde anställa. Det är kommunen, näringslivet och arbetsförmedlingen som samarbetar för att hitta rätt person och våga leta bland de som inte redan finns på arbetsmarknaden. Och för Lars nya arbetsgivare kändes det bra att vända sig till Dubbelt upp istället för att rekrytera på egen hand.

– De har ju kontaktnätet och de vet vilka kompetenser som finns och vilka vi söker. Hade vi gjort det här på egen hand hade det tagit mycket längre tid, säger Lars Björk, grundare till det relativt nystartade företaget Elkanalen.

Kommunen ligger efter

För varje person som anställs av en Borlängeföretagare via projektet, har kommunen lovat att göra det samma. I nuläget har företagen anställt 135 personer, och kommunen bara 116 stycken.

– Vi får jobba på. Arbetsförmedlingen och våra företagare har varit så himla duktiga, men vi lovar att kompensera upp för varenda anställd, säger Angelica Ekholm, näringslivschef.

Har minskat arbetslösheten i Borlänge

Hittills har man sett att projektet har varit en bidragande orsak till att arbetslösheten bland de som varit utan arbete i mer än två år, har minskat med 10 procent. Totalt har arbetslösheten i Borlänge minskat med en halv procent sedan Dubbelt upp drog i gång för ett halvår sedan. För Lars Nordahl har projektet definitivt varit ett lyckokast.

– Det känns bra, det är skönt att känna sig behövd, avslutar han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.