Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Charlotte Pettersson/SVT

Så ska Leksands kommunalråd Ulrika Liljeberg (C) hitta lösningar för mer vindkraft

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen vill att vindkraften i Sverige ska byggas ut snabbare. Ulrika Liljeberg (C) håller just nu på att utreda hur detta skulle kunna gå till.

– Vi måste hitta en lösning på hur vi kan få fram mer vindkraft i det här landet, säger hon.

I april tillsatte regeringen en snabbutredning om vindkraften och särskild utredare för den är centerpartisten Ulrika Liljeberg, till vardags kommunalråd i Leksand. Hon ska titta på möjligheterna för ekonomisk kompensation för de kommuner som säger ja till vindkraft.

– Vi börjar med att titta på vilka system som fungerar i övriga världen för att se vad som funkar och inte.

Följ dina lokala nyheter om valet i Dalarna

Fråga som väcker reaktioner

Vindkraften är en omdiskuterad fråga. Regeringen vill öka takten när det gäller utbyggnaden av vindkraft samtidigt som rekordmånga vindkraftverk stoppades förra året. Det finns ett motstånd mot vindkraft samtidigt som det också ses som en avgörande del i omställningen från fossil till förnybar energi.

– Jag tror att det finns vissa platser där det inte finns förutsättningar att komma överens, inte nu och kanske inte heller framtiden. Men det finns definitivt platser där nya incitament och system kommer att göra det möjligt.

I videon: Hör hur Ulrika Liljeberg ska hitta lösningar för vindkraften.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Följ dina lokala nyheter om valet i Dalarna

Mer i ämnet