Hör demokratiministern och nazistforskarens budskap till Ludvikaborna. Foto: SVT

Så ska ministern och forskaren stötta Ludvika framåt

Uppdaterad
Publicerad

På första maj riktades strålkastarljuset mot Ludvika när nazister demonstrerade längs stadens gator. Gator som kantades av motdemonstranter. Nu återgår Ludvikaborna till vardagen – men på skolor, i kommunhuset och på gatorna fortsätter kampen mot nazismen.

– Det här är inte bara Ludvikas problem. Utmaningen med nazism och kampen för allas lika värde måste vara en nationell angelägenhet, säger demokratiminister Alice Bah Kuhnke (MP) när vi träffar henne utanför Ludvikas kommunhus tillsammans med forskaren Christer Mattsson.

Mobilisering i västvärlden

– Det här är en mobilisering som pågår i hela västvärlden, så det är inte bara i Sverige, säger Christer Mattsson, som är biträdande föreståndare på Segerstedtinstitutet – ett nationellt resurscentrum som jobbar förebyggande med våldsutövande ideologier och rasistiska organisationer.

Dalarna – 1 maj Ludvika

Christer Mattsson menar att det inte går att skynda i arbetet mot nazism. Det viktigaste är enligt honom att jobba långsiktigt.

Vad är ditt budskap till ministern? Vad kan bli bättre från politisk håll?

–  Att stötta de långsiktiga insatserna. Det är lätt att starta upp korta projekt men när vi tittar på vad det finns för forskning som ger resultat så finns det nästan ingen forskning. Insatser här kräver fem till tio år, därefter kan vi forska också, säger Christer Mattsson.

– Det tar jag verkligen med mig, svarar Alice Bah Kuhnke och fortsätter:

– Jag hittar också hopp här i Ludvika. Från höger till vänster så finns det en politisk enighet att vi demokrater måste kämpa för det demokratiska samhället.

Hjälp på kort sikt

Men ni pratar om långsiktighet och ändå är det ju så att det finns Ludvikabor som funderar på att flytta för att de tycker att det är obehagligt med den här rörelsen här. Vad säger ni till dem?

– De har ju rätt att känna sig trygga och släppa sina barn på fritidsaktiviteter och till skolan utan att vara rädda att de ska bli rekryterade eller lockade av nazister. Och där behöver vi ändå kunna göra akuta, konkreta insatser här och nu med Polisen och med att skolor, lärare och rektorer känner sig trygga, säger ministern. 

– Naturligtvis känner jag stark sympati med dem som blir utsatta för olika former av hot. Men det får inte förhindra oss att tänka långsiktigt och utrusta de som ska möta de här människorna medan de är tonåringar och befinner sig i tvivlet, och kunna göra det på ett empatiskt sätt. Det är enkelt att markera emot men vi måste fundera på vad vi ska göra för att människor ska stanna kvar inom demokratin, säger Christer Mattsson.

Starta klippet ovan för att höra budskapet till Ludvikaborna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dalarna – 1 maj Ludvika

Mer i ämnet