Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se vilken utrustning i ambulansen som kommer att användas allra mest under bilveckan. Foto: Anders Hansson/SVT

Så tacklar ambulansen bilköerna under Classic Car Week

Uppdaterad
Publicerad

En så kallad bedömningsambulans ska säkra akutsjukvården nu när Classic Car Week drar i gång och trafikstockningen tilltar.

– Det blir en stor avlastning för de vanliga ambulanserna, säger Mattias Andersson, som ska jobba med bedömningsambulansen under årets CCW.

När Classic Car Week börjar i helgen väntas stora trafikstörningar både i och runt Rättvik. Genom att parkera en så kallad bedömningsambulans intill polisstationen i Rättvik räknar man med att minska behovet av ambulanstransporter till sjukhus rejält.

Mattias Andersson arbetade i den Rättviksstationerade ambulansen även förra året och erfarenheten är att många småskador kan tas om hand på plats – utan vidare färd till sjukhus.

Classic Car week

En av de första i landet

Bedömningsambulansen ska inte åka till lasaretten i Mora eller Falun med patienter. Om det ändå behövs sjukhusvård larmas de ordinarie ambulanserna för körningar dit.

SOS Dalarna är en av de första larmcentralerna i landet som börjat med det här konceptet, och andra väntas följa efter.

Hittills i år har bedömningsbil satts in i samband med Vasaloppet, midsommar och Dansbandsveckan.

Starta videon för att se vilken utrustning i ambulansen som kommer att användas allra mest under bilveckan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Classic Car week

Mer i ämnet