Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör kommunpolisen Kjell Bond berätta om utmaningarna under Classic Car Week i Rättvik. Foto: Anders Hansson/SVT

Polisen om ordningsvakter under Classic Car week: ”De har varit en stor hjälp”

Uppdaterad
Publicerad

Inför årets Classic Car Week diskuterades frågan om vem som ska betala för ordningsvakter i centrala Rättvik under bilveckan. Enligt polisen är vakterna viktiga:

– De har varit en stor hjälp för oss, säger kommunpolisen Kjell Bond.

Tidigare år har arrangörerna betalat ordningsvakter som hjälpt polisen för att stoppa stök, fylla och bråk. I år meddelade arrangörerna att de endast skulle stå för ordningsvakter i direkt samband med sina evenemang – alltså inte i centrum under kvällar och nätter.

Ordningsvakter vid äldreboende

Inte heller Rättviks kommun ville ta hela kostnaden utan hänvisade till att ordningshållningen är polisens ansvar.

Classic Car week

Poliser från andra län

För att klara bevakningen av Classic Car Week kallas poliser från andra län in – både för att hantera trafiken och ordningen.

– Ordningsvakter är en bra hjälp men det är inget vi hänger upp vår verksamhet på. Vi planerar att klara av det ändå, säger Kjell Bond.

Under tisdagen ska representanter från kommunen, polisen och arrangörerna ha ett möte för att försöka lösa frågan om ordningsvakter.

Uppdatering: Vid ett mötet kom man ändå överens om att det ska finnas ordningsvakter i centrum. Kostnaden tar CCW tillsammans med två privata företag och kommunen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Classic Car week

Mer i ämnet