Här är era åsikter om busspriserna för ungdomar

Publicerad

Gratis kollektivtrafik för alla! Sluta klaga, klart kollektivtrafiken kostar! Satsa på biltrafik istället för kollektivtrafik i glesbygden! Ja, åsikterna bland SVT:s läsare och tittare är många gällande de skiftande ungdomspriserna inom kollektivtrafiken.

I SVT Dalarnas granskning har vi jämfört vad det kostar att köpa en enkel mobilbiljett för en zon eller motsvarande för 7-19-åringar. Det visar sig att det skiljer hela 12 kronor mellan de olika länstrafikbolagen i landet. I Dalarna och Stockholm är priset allra högst – en enkel ungdomsbiljett för en zon kostar 22 kronor.

Vi ställde frågan till våra läsare och tittare hur det är att åka kollektivt som ung och fick in en massa svar från hela landet, som visar på hur olika det fungerar med kollektivtrafiken, om den ens alls finns:

”Hade gärna åkt buss om det gått nån /Macke”

”...bättre att satsa på biltrafiken i glesbygden, ner med bensinpriset så har ungarna råd att köra epa. /PL”

”Borde vara gratis”

Många som skrev in till vår chatt tyckte att kollektivtrafiken kostar för mycket och kanske till och med borde bli helt avgiftsfri för den som åker:

”22 kronor är dyrt. Man ska ju tillbaka också och för att komma till mina aktiviteter måste jag betala för två zoner så det blir ännu dyrare. Det hade känts mer ok om det fanns fler bussar att välja på. /Moa”

”All lokal kollektivtrafik borde verkligen vara gratis. Tandvården bör ingå i vanliga sjukvården. Allt handlar om vilket samhälle vi vill bygga. /Bengan”

Andra tyckte att biljettpriserna för pensionärer är för höga:

”Gratis biljetter till fattig-pensionärer och oss med sjukersättning istället tack! /CF”

”Tack för det kloka beslutet att INTE låta kollektivtrafiken vara gratis för ungdomar. Allt kostar. Fråga en fattigpensionär, som betalat mycket skatt. Han eller hon vill säkert också åka gratis. / Britt-Marie”

Pizzajämförelsen väckte reaktioner

SVT Dalarna pratade med Region Dalarnas regionråd Ulf Berg (M) om att biljettpriserna i Dalarna för ungdomar är bland de dyraste i landet. Han sa bland annat att ”två bussresor är inte dyrare än en halv pizza – och det tror jag man har råd med”.

Det här uttalandet var det många som reagerade på i chatten, bland annat signaturen Samuel.

”Jag vet inte om jag känner så många ungdomar som har råd att äta 2,5 pizza i veckan, förutsatt att man bara åker buss på vardagar, och bara två resor om dagen. Konstigt sätt att försöka få det att låta mindre dyrt.”

Viktigt att involvera ungdomar i beslut som tas

Utöver att Dalarna har bland de högsta bussbiljettpriserna för ungdomar i landet så beslutades det i veckan om en annan sak som rör kollektivtrafiken och unga. Regionfullmäktige röstade igenom förslaget att ungdomar i Dalarna inte ska få åka gratis kollektivtrafik i sommar – en motion som Vänsterpartiet lagt.

Enligt ungdomsstrategen Christina Nordmark så är det viktigt att de som tar beslut som berör unga behöver prata med ungdomarna om vad de tycker och tänker innan beslutet tas.

Hör henne förklara:

Nedan kan du ta del av hela chatten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.