Som ungdom kan man få betala allt mellan 10 och 22 kronor för en bussbiljett, beroende på var man bor. Hör vad ungdomar i landet säger om priserna i deras län. Foto: SVT

Stora prisskillnader på bussbiljetter för unga

Publicerad

Att åka kollektivt är en viktig fråga för unga. Men när det kommer till vad de får betala för en bussbiljett är det stora skillnader i landet. Dyrast är det i Dalarna och Stockholm och allra billigast är det i Örebro. Det visar en jämförelse som SVT har gjort.

Vi har tittat på vad det kostar att köpa en enkel mobilbiljett för en zon eller motsvarande för 7-19-åringar. Det visar sig att länstrafikbolagen runt om i landet har mycket olika syn på vad som är rimligt att skolungdomar betalar för sin biljett i kollektivtrafiken.

Snittet: 16 kronor

Snittpriset för en biljett i Sverige ligger på 16 kronor. Allra billigast är det i Örebro där biljetten kostar bara tio kronor. Dyrast är det i Stockholm och Dalarna där skolungdomar får betala 22 kronor för en enkelbiljett.

– Det är ganska mycket för bara en biljett, säger Jasmine Söderlund i Dalarna.

Lönar sig om man reser regelbundet

Flera länstrafikbolag hänvisar till sina månadskort. Men det kan krävas att man reser regelbundet och ofta för att kortet ska löna sig. Att resa till en aktivitet i veckan eller att göra några få resor till kompisar är knappast förmånligt i till exempel Dalarna där ett 30-dagarskort kostar 318 kronor för skolungdomar.

Systemen skiljer sig åt

Zonsystemen skiljer sig åt i de olika länen, men att titta på den billigaste enkelbiljetten ger en fingervisning om hur länsbolagen prioriterar ungdomar i kollektivtrafiken.

Scrolla ned för att se prislistan för hela landet.

SVT rapporterade · Hur är det att vara ung och åka kollektivtrafik?

06.58
Har haft två barn som när vuxna men kan bara konstatera att då det begav sig så var "barn" allt annat än intressanta för kollektivtrafiken. Tyvärr. Bor i Bålsta så vi hamnade i kläm mellan UL och SL.
07.21
Bor utanför Örebro i mindre samhälle och när barnen/ungdomarna använder rabatterade resor så kostar det 22kr enkel att åka till skolan, drygt 900kr/månad (inget busskort från kommunen utan behöver betala själva). Resan tar 22min med bil och med buss mellan 48 min och 2,5 timme på vardagar så de kommer hem strax innan 17 på skoldagar. På helgen går det inte alls. Önskar att landstinget kunde satsa mer på bättre samordning mellan turer/linjer, fler alternativ eller åtminstone något alternativ på helgen.
07.37
funderar om detta kommer att funka rent praktiskt.... som gymnasieelev kanske man ibland har lektion som kanske börjar vid lunch, kommer man inte till skolan då? Eller måste man åka tidigare (mycket tidigare för vissa) å hänga på stan i flera timmar? Eller på em om man har aktivitet efter skolan, då stannar man ju kvar efter skolan i mora och hänger på stan igen. Detta betyder att vi kommer ha många ungdomar som bara väntar å väntar på stan....Visst kan man ju köpa ett extra busskort åt sina ungdomar eller skjutsa, men alla kan inte skjutsa eller köpa busskort. Lika skola för alla? Eller hur var det?Har mailat ansvarig på Mora kommun, svaret där var att de inte har beslutat detta. Har även mailat ansvarig chef på region dalarna, kollektivtrafik dalatrafik. Inte fått svar därifrån än
07.47
Jag sitter på bussen just nu och det var en överraskning att dalatrafik har höjt priset på biljetterna. Jag började åka buss i dalarna i mars 2018 då kostade en biljett 18 kr, i oktober förra året så hade priserna höjts återigen till 20,80 kr. Nu hoppade jag på bussen igen och en biljett kostade 22,40 kr!
Är detta normalt att inom loppet av 1 år och 2 månader höja priserna i etapper från 18kr till 22,40?
08.15
22 kronor är dyrt. Man ska ju tillbaka också och för att komma till mina aktiviteter måste jag betala för två zoner så det blir ännu dyrare. Det hade kännts mer ok om det fanns fler bussar att välja på.
08.23
Hade gärna åkt buss om det gått nån
08.32
I Örebro har man valt att inte ha busslinjer som når ut till alla bostadsområden trots att gränsen för antal hushåll uppnås i området. Så det hjälper liksom inte att det är billigt.
08.53
På Orust kostar enkelbiljett 30 kr och månadskort 580 kr....Det har ni missat
08.53
Kan ni även ta upp frågan: Hur är det att vara pensionär och åka kollektivtrafik?
08.54
Jag minns en gång i tiden användes biltullarna i Stockholm till att subventionera kollektivtrafikspriserna, och att ta bort zonerna så samma pris överallt. Då var det så billigt att man betalade biljetter utan att blinka istället för att överväga eller till och med att aktivt planka som var och varannan som inte hade månadskort gjorde åtminstone förr.

Så här mycket kostar bussbiljetten hos dig

Visa

Enkelbiljett i mobilen, 1 zon eller motsvarande, för skolungdom 7-19 år.

SL – Stockholm

22 kronor

Dalatrafik

22 kronor

Västtrafik

21 kronor

Länstrafiken i Uppland

20 kr

Gotland

18 kr

Länstrafiken Jönköping

18 kr

Länstrafiken Kalmar

18 kr

Sörmlandstrafiken

18 kr

Östgötatrafiken

18 kr

Hallandstrafiken

16 kr

Länstrafiken Jämtland

16 kr

Länstrafiken Kronoberg

16 kr

Skånetrafiken

15 kr

Länstrafiken Norrbotten

14 kr

Värmlandstrafik

14 kr

Länstrafiken Västerbotten

14 kr

Blekingetrafiken

13,80

Din tur – Västernorrland

13 kr

Länstrafiken Västerås

13 kr

X-trafik – Gävleborg

12 kr

Länstrafiken Örebro

10 kr

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Dalarnas unga på bussen

Mer i ämnet