Nu avgår Anna Hagwall (SD).

SD:s Anna Hagwall avgår efter kritiken

Uppdaterad
Publicerad

Riksdagsledamoten Anna Hagwall (SD) avgår från flera förtroendeposter efter påtryckningar från partiledningen. Bakgrunden är hennes kontroversiella förslag om att begränsa medierna – vilket enligt Sverigedemokraterna har skadat partiets anseende.

Anna Hagwall avgår från posterna som ordinarie ledamot av skatteutskottet och ersättare i näringsutskottet. Hon lämnar även uppdraget som intern gruppledare för Sverigedemokraternas skattepolitiska grupp.

”Hon har också bestämt sig för att följa gruppledningens uppmaning om att inte ställa upp för omval till riksdagen 2018”, skriver partiet i ett pressmeddelande.

Enligt partiet är bakgrunden ”den dåligt underbyggda motion om mediepolitik som Hagwall lämnat in och som skadat partiets anseende och står i direkt strid med partiets fastslagna linje på flera viktiga områden”.

Inte äga mer än 5 procent

Anna Hagwall fick hård kritik efter att ha lämnat in en motion om slopat presstöd till riksdagen. I motionen påstår hon felaktigt att 80 procent av medierna i Sverige har samma ägare. I en intervju säger Hagwall också att hon inte vill att någon etnicitet ska få äga med än 5 procent av medierna.

I ett mejl till Aftonbladet menar hon att de flesta små tidningar kontrolleras direkt av Bonnier och att skattebetalare inte ska betala dem. Hon tror att om man låter de Bonnier-ägda tidningarna gå under, så skulle ett tomrum uppstå  ”som kan fyllas av tidningar som bryr sig om människor och företagare på orten”, har SVT Nyheter tidigare rapporterat.

Dementerar antisemitism

Anna Hagwall dementerar bestämt de anklagelser om antisemitism som riktats mot henne den senaste tiden, skriver Sverigedemokraterna i pressmeddelandet.

”Det är dock illa nog att hon lagt fram förslag som står i direkt strid med partiets politik och uttalat sig på ett sådant sätt att trovärdigheten i Sverigedemokraternas mångåriga kamp mot antisemitism har kunnat ifrågasättas, säger partiets gruppledare Mattias Karlsson i ett uttalande.

Han fortsätter:

”Detta tillsammans med det faktum att det inte är första gången som Hagwall gjort uttalanden som skadat partiets anseende och stått i strid med våra fastlagda principer har gjort att partiledningens förtroende för henne allvarlig har skadats.”

Vill inte uttala sig

Anna Hagwall vill inte uttala sig om beslutet att avgå var hennes eget.

– Jag vill inte uttala mig om det mer. Du får läsa artikeln (läs pressmeddelandet) så får du tolka det hur du vill, säger Anna Hagwall till SVT Nyheter.

Rättviksbon lämnar posterna som ordinarie ledamot av skatteutskottet och ersättare i näringsutskottet med omedelbar verkan, men kommer att sitta kvar i riksdagen mandatperioden ut. Hon kommer också att sitta kvar i kommunfullmäktige i Rättvik och i landstingsfullmäktige i Dalarna.

Anna Hagwall säger sig ha haft ett möte med partiledningen efter kritiken. Hon stannar kvar i Sverigedemokraterna och säger sig ha goda relationer med partiledningen.

– Jag har de bästa relationerna med partiledningen.

Hur känns det nu?

– Det känns bra. Jag är nöjd.

Vad är du nöjd med?

– Allting.

Daterad ursäkt

Andreas Johansson Heinö, statsvetare och medarbetare på den borgerliga tankesmedjan Timbro, menar att motionen var ett grovt övertramp.

– Hennes motion var ett sådant övertramp att inte ens i Sverigedemokraterna kan man vara kvar efter det. Och kärnan är den klassiska antisemitiska tankefiguren att judarna styr medierna, säger han till TT.

SD är sannolikt det parti som haft mest avhopp och avgångar från olika politiska nivåer på grund av personer som uttalat sig rasistiskt eller på annat sätt skämt ut sig. Partiledningens mantra har varit att partiet är så nytt, växer så snabbt och har attraherat så många ovana politiker.

Tycker du att den ursäkten fortfarande duger?

– Den blir naturligtvis mer daterad för varje år som går, säger Andreas Johansson Heinö till TT.

– Partiet är inne på sitt sjunde riksdagsår och har funnits som parti i snart 30 år. Det är inget nytt parti längre, utan ett parti som gått igenom flera generationsskiften och som i kraft av sin storlek och bredd över Sverige borde kunna få fram mer kompetenta personer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.