Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Jag ser det inte som ett hinder” – hör SD:s Sara Gille om att bo i Västerbotten men representera Dalarna. Foto: Patrik Qvicker

SD:s toppnamn Sara Gille på Dalabänken hade hellre representerat Västerbotten

Uppdaterad
Publicerad

Efter valet blev Sara Gille (SD) Dalarnas nya toppnamn för Sverigedemokraterna på Dalabänken i riksdagen. Hon bor i Dorotea i Västerbotten.

– Det hade varit lämpligare med någon som bor i Dalarna, säger Sara Gille (SD).

Sverigedemokraterna ökade stort i riksdagsvalet i Dalarna. Länet fick därför ytterligare en plats i riksdagen och på grund av att SD i det närmaste hade identiska riksdagslistor över hela landet, är det nu alltså en politiker bosatt i Västerbotten som är partiets förstanamn på Dalabänken.

Börjar med föräldraledighet

Sara Gille är föräldraledig fram till årsskiftet, efter det tar hon plats i riksdagen.

Följ dina lokala nyheter om valet i Dalarna

Men hon hade hellre representerat Västerbotten.

Partikollegan Pontus Andersson (SD) från Skåne som nu blir Västerbottens representant i riksdagen hade innan valet aldrig varit i länet.

– Men jag har varit i Dalarna på semester, säger Sara Gille (SD) och nämner bland annat två besök vid Njupeskärs vattenfall i Fulufjällets nationalpark. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Följ dina lokala nyheter om valet i Dalarna

Mer i ämnet