SEKO-klubbstyrelse misstänks för förskingring

Uppdaterad
Publicerad

SEKO, Service- och kommunikationsfackets förbundsstyrelse har beslutat att stänga av en klubbstyrelse i regionen Gävle/Dala sedan man upptäckt att 14 miljoner kronor försvunnit.

Det var vid en revision av klubben som det upptäcktes att 14 miljoner kronor överförts från klubben till en fritidsförening under ett antal år. Enligt SEKO har klubbstyrelsen konsekvent vägrat att berätta vad beloppen använts till. Några företrädare för klubben har nu polisanmälts.

– Detta är oerhört anmärkningsvärt. SEKO är en facklig organisation med en verksamhet som bedrivs av medlemsavgifter. Medlemmarna har rätt att veta vad deras avgifter går till. Självfallet skapas misstänksamhet när en klubb flyttar stora summor pengar till en förening där klubbens medlemmar saknar och förvägras insyn, säger Jonas Pettersson, kanslichef på SEKO.

Seko-härvan

– SEKOs förbundsstyrelse har under några månader, med hjälp av såväl förbundets revisorer som jurister, utrett klubbens förehavanden. Under denna period har klubbstyrelsen vid flera tillfällen erbjudits möjligheten att förklara vad kapitalet används till och uppvisa dokumentation, vilket man avböjt. Klubbföreträdare har också kallats till möten utan att dyka upp. SEKO ser allvarligt på situationen.

– Detta är en unik situation som kräver extraordinära åtgärder. Vi har därför valt att även polisanmäla några framträdande personer i klubben då vi själva som organisation inte lyckats ta reda på vad medlemmarnas pengar använts till, fortsätter Jonas Pettersson.

Känner medlemmarna till att deras klubbstyrelse är suspenderad?

– Vi har valt att löpande informera medlemmarna om vad som hänt och vilka beslut vi har fattat, säger Jonas Pettersson.

Klubben som heter Väg och ban har sitt säte i Ljusdal och omfattar cirka 2 500 medlemmar. Fram till att utredningen är klar och en ny styrelse kan väljas av klubbens medlemmar så utgör SEKOs förbundsstyrelse även klubbstyrelse.

”Handlar om maktkamp”

En av de som polisanmälts är förre SEKO-ombudsmannen Bo Hedin som varit kassör och som avskedats för illojalitet mot arbetsgivaren. Han säger till SVT att det hela handlar om en maktkamp där förbundsstyrelsen vill ha all makt. Han menar att allt som gjorts har varit lagligt och föregåtts av demokratiska beslut.

Han uppger att pengarna finns kvar i aktier och konton i en idell förening som SEKO-klubben bildat. Föreningen har bland annat investerat i en föreningslokal och en stuga för medlemmars rekreation, säger han.

– Klubben har sagt att den här föreningen är en annan juridisk person och att man inte kan lämna ut uppgifter som berör en annan juridisk person, vilket vi tycker är väldigt märkligt, säger Jonas Pettersson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Seko-härvan

Mer i ämnet