Foto: SVT

Domen i Sekohärvan – Hedin skadeståndsskyldig

Uppdaterad
Publicerad

Hudiksvalls tingsrätt meddelade under torsdagen att den så kallade fritidsföreningen ska betala tillbaka de 14 miljonerna som har förts över från den lokala Seko-klubben i Ljusdal. Samtidigt döms den tidigare ombudsmannen Bosse Hedin som skyldig och ska betala 264 000 kronor, för fordon han har sålt till underpris.

Det var vid en revision av klubben som det upptäcktes att 14 miljoner kronor hade överförts från Seko-klubben Väg och Ban Gävle-Dala i Ljusdal till en fritidsförening utan medlemmarnas kännedom.

Enligt Sekos ombud har den tidigare ombudsmannen Bosse Hedin styrt fackklubben i stort sett ensam, genom att vilseleda andra styrelseledamöter, och använt pengarna i personligt syfte. Det polisanmäldes, men åklagaren kunde inte bevisa att något brott hade begåtts och utredningen lades ner.

Seko-härvan

Civilrättslig process

Seko centralt inledde istället en civilrättslig process i två parallella mål. De stämde både föreningen och den tidigare ombudsmannen Bosse Hedin personligen. Han hävdade under rättegången att allt som gjorts har varit lagligt och föregåtts av demokratiska beslut. Han uppgav att pengarna bland annat investerats i en föreningslokal och en stuga i Malung i Dalarna för medlemmars rekreation.

Men Hudiksvalls tingsrätt går alltså helt på Sekos linje och dömer i första hand att föreningen ska betala tillbaka 14 011 349 kr. Om föreningen inte kan betala tillbaka menar Hudiksvalls tingsrätt att Bosse Hedin personligen ska göra det.

Döms till att betala rättegångskostnaderna

Tingsrätten fastställer också att den lokala Seko-klubben ska ersätta Seko med 3,25 miljoner kronor medan Bosse Hedin ska betala nära en och en halv miljon kronor för rättegångskostnaderna. Den totala summan med ränta och rättegångskostnader hamnar på runt 25 miljoner kronor.

Seko nöjda med domen

– Det är glädjande att tingsrätten, precis som vi, konstaterar att det klubben ägnat sig åt är fel. Det är en principiellt viktig dom som skickar tydliga signaler ut i hela Föreningssverige, säger Jonas Pettersson, planerings- och kommunikationschef på Seko.

Osäker framtid för klubben

Enligt Seko kommer de nu att arbeta för att få tillbaka så mycket pengar som möjligt och bygga upp en ny klubb i Gävle/Dala-området, men det är osäkert hur det kommer att gå.

– En konkursförvaltare kommer komma in nästa vecka för att se vilka tillgångar som finns i föreningen. Sedan drar man bort de tillgångar som finns, från hela summan på 25 miljoner kronor, och mellanskillnaden är Bosse Hedin personligt skadeståndsskyldig för, säger Jonas Pettersson.

Vi har försökt nå Bosse Hedins ombud för en kommentar utan att lyckas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Seko-härvan

Mer i ämnet