Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör Sekos juridiska ombud uttala sig om Bosse Hedin och de försvunna miljonerna. Foto: Robin Herzog/SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Sekos advokater känner sig säkra

Uppdaterad
Publicerad

Under första rättegångsdagen i Hudiksvalls tingsrätt berättade Seko sin version av vad som har hänt, och la fram sina bevis som styrker att Bosse Hedin från Ljusdal har förskingrat 14 miljoner kronor. Seko vill nu ha tillbaka sina pengar, vilket Bosse Hedin motsätter sig.

När polisen utredde frågan om Bosse Hedin, fritidsföreningen, Seko och de 14 miljoner kronorna tidigare i år kunde åklagaren inte styrka att något brott hade begåtts och utredningen lades ner.

Men fackförbundet vill ha tillbaka sina pengar. Därför har förbundet självt gått vidare civilrättsligt i frågan och stämt både föreningen, där Bosse Hedin var ordförande, och Bosse Hedin själv.

Civilmål – inte fråga om brott

I dag var första dagen av fem i Hudiksvalls tingsrätt. Juristdomare ska sedan komma med en dom i ansvarsfrågan i den här härvan. 

Under den första dagen ställde bland annat Sekos ena advokat Charlotte Nothnagel den retoriska frågan: ”Varför sitter bara Bosse Hedin här?”. Hela styrelsen i fackklubben har nämligen godkänt överföringarna.

”De andra hade ett väldigt stort förtroende för Bosse Hedin och blev i princip lurade att tro att pengarna skulle användas för klubbens medlemmar”, var hennes svar.

Kan inte Bosse Hedin ha handlat i god tro?

– Nej. Med det material och den bevisning vi har finns det ingen möjlighet att han har gjort det här i god tro, säger Dennis Westermark som är Sekos andra juridiska ombud på plats i Hudiksvall.

SVT Gävleborg har bett Bosse Hedin om en intervju men han har tackat nej.

Hör intervjun med Dennis Westermark i klippet ovan.

MISSA INTE: Så får du lokala nyheter i SVT:s app

Bakgrund i Sekohärvan

Visa
  • Fackförbundet Seko fick aningar om att allt inte stod rätt till i den lokala fackklubben för Gävleborg och Dalarna och skickade dit revisorer för att granska ekonomin.
  • Det framkom då att mer än 14 miljoner kronor hade förts över från fackklubben till en nybildad extern förening mellan 2008 och 2014. Från föreningen har flera miljoner i sin tur försvunnit, bland annat till Bosse Hedin själv.
  • Han var kassör i fackklubben och ordförande i fritidsföreningen som tog emot pengarna. Enligt Seko är det han som har legat bakom hela upplägget.
  • Seko yrkar på att föreningen och Bosse Hedin ska betala tillbaka drygt 14 miljoner kronor till Seko. Föreningen och Bosse Hedin motsätter sig dessa yrkanden.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Seko-härvan

Mer i ämnet