Foto: SVT

SEKO stämmer fritidsförening

Uppdaterad
Publicerad

Fackföreningen SEKO och deras avdelning Väg och ban Gävle-Dala, stämmer den lokala fritidsföreningen i Ljusdal dit SEKO misstänker att 14 miljoner kronor av deras medlemmars pengar har försvunnit.

– Det är pengar som den förra klubbstyrelsen har flyttat till en fritidsförening som ingen av alla medlemmar vi har pratat med känner till, säger Jonas Petterson, kanslichef vid SEKO.

Det var vid en revision av klubben som det upptäcktes att 14 miljoner kronor överförts från klubben Väg och ban, med säte i Ljusdal, till en fritidsförening under ett antal år. Enligt SEKO har klubbstyrelsen konsekvent vägrat att berätta vad beloppen använts till.

Beslutet om att stämma fritidsföreningen tog SEKO efter att först ha skickat ett kravbrev, där 14 miljoner skulle betalas in till SEKO vid ett visst datum, och så inte skedde.

Seko-härvan

– Det är väldigt allvarligt. Vi har hållit på i mer än ett halvår och kommunicerat med den tidigare klubbstyrelsen och företrädare för fritidsföreningen utan resultat och det är klart att våra misstankar om att det har förekommit oegentligheter ökar för varje dag som går och de vägrar att lämna ut bokföringen. Hade de inte haft något att dölja tycker vi att de borde ha visat det ganska snart, säger Jonas Pettersson.

Enligt Jonas Pettersson har klubben förklarat att fritidsföreningen har startats för att ge medlemmar möjlighet att exempelvis hyra fritidshus till rabatterat pris.

– Vi har pratat med väldigt många medlemmar och förtroendevalda och det är ingen som vet om att det finns en fritidsförening och ingen som har fått ta del av någon av de verksamheter som klubben säger att man har sysslat med. Vi är ganska övertygade om att det inte finns några medlemmar, möjligtvis en liten krets, som känner till att det finns en fritidsförening med så här mycket pengar, säger han.

– Medlemmarna har levt i tron att pengarna man har betalat in i klubbavgift har gått till facklig verksamhet, säger Jonas Pettersson.

SVT har sökt den tidigare ordföranden i Väg och ban i Ljusdal för en kommentar men utan framgång.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Seko-härvan

Mer i ämnet