Klubbens Volvo XC70 ska ha sålts för bara en krona, och köpare var klubbkassören själv. Seko Väg & ban Gävle-Dala organiserar medlemmar som arbetar med att underhålla och bygga vägar och järnvägar. Foto: TT & SVT

Nu stäms kassören

Uppdaterad
Publicerad

Förre kassören Bosse Hedin ska ha sålt fackklubbens bilar, bland annat till sig själv, för en krona. Pengar överfördes i mångmiljonbelopp från klubben. Nu stäms han av klubben.

Nu framkommer fler detaljer i den uppmärksammade Sekohärvan, i och med att klubben har lämnat in en 16-sidig stämning riktad till den man som var kassör i samma klubb, tills han blev avsatt tidigare i år. Hela klubbstyrelsen blev avstängd i somras av förbundet Seko.

Klubben menar via sina jurister att den förre kassörens roll varit avgörande för att klubbens ekonomi under åren 2008-2014 har urholkats med 14 miljoner kronor och fyra fordon – i princip alla tillgångar i klubben enligt klubbens stämning.

Seko-härvan

Det var vid en revision som förbundet Seko gjorde av den lokala klubben som det upptäcktes att 14 miljoner kronor överförts från klubben till en fritidsförening under ett antal år. Några företrädare för klubben har nu polisanmälts och brottsutredning pågår.

Vägrat berätta

Enligt Seko har klubbstyrelsen konsekvent vägrat att berätta vad beloppen använts till. Det uppges också vara oklart vilka medlemmarna är i fritidsföreningen.

I ansökan om stämning radar fackklubbens jurister upp anklagelser. Tyngst är att den 52-årige förre kassören under åren 2008–2014 medverkat till 40 överföringar av pengar från klubben till fritidsföreningen, till ett totalt värde av 14 050 000 kronor. Klubben yrkar att nu att tingsrätten i Hudiksvall fastställer att den förre kassören ska ersätta klubben för detta.

Vidare yrkar klubben att den tidigare kassören ska betala drygt 300 000 kronor. Detta för att den tidigare kassören gjort en mängd kontantuttag till ett värde av 36 900 kronor, utan att kunna visa underlag för detta. Klubben menar att det kan antas att uttagen gjorts till kassören själv.

Bilar för en krona

Vidare påstås att kassören efter beslut i klubbens styrelse skulle sälja två personbilar, en Volvo XC70 och en Toyota Prius, till fritidsföreningen. Men bilarna såldes inte till föreningen. Utredningen har visat att kassören själv köpte Volvon för en krona trots att det bokförda värdet var cirka 150 000 kronor. Den andra bilen såldes också för en krona till en privatperson. Denna bils värde var bokfört till 114 000 kronor. Juristerna skriver i stämningen: ”Skillnaden mellan bilarnas bokförda värde, 264 732 kronor och försäljningsvärdet, 2 kronor, uppgår till 264 730 kronor”.

Vidare har en lastbil och en släpvagn som ägdes av klubben sålts till fritidsklubben för endast en krona styck.

Klubben menar i stämningen att kassören har berikat sig själv och den andra privatpersonen, till nackdel för klubben och dess medlemmar. Den förre kassören har i september 2015 fått brev om att återbetala beloppen, vilket inte har skett.

Tog initiativ till förening

Vidare uppges i stämningen att det var kassören själv som tog initiativ till att bilda fritidsföreningen, vilket gjordes i augusti 2008. Föreningen är en helt fristående förening och utom kontroll från klubben, skriver juristerna i stämningen. Kassören var styrelseledamot i fritidsföreningen under tiden då överföringarna gjordes, vilket skulle utgöra en jävsituation. Ett syfte med att bilda fritidsföreningen var att klubbens tidigare styrelse ville slippa överföra medel till andra delar av Seko.

Flera andra anmärkningsvärda anklagelser läggs också fram. Bland annat att det varit ett brott mot förbundsreglerna att utan tillstånd både vara anställd som ombudsman, och ha andra uppdrag i förbundet så som styrelseledamot i klubben.

 Nu väntar en tvisteförhandling i Hudiksvalls tingsrätt, utöver det brottmål för förskingring som också är under utredning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Seko-härvan

Mer i ämnet