Utredningen om försvunna Seko-miljoner läggs ner

Uppdaterad
Publicerad

14 miljoner av det fackliga medlemmarnas pengar försvann från Seko-klubbens kassa i Ljusdal för tre år sen. Nu läggs utredningen ner.

– Jag kan inte bevisa att något brott begåtts med det som kommit fram, säger åklagare Ulf Back. Det är viktigt att det kommer fram att jag inte tar ställning till om man gjort rätt eller fel. Jag tar ställning till om det är ett brottsligt förfarande eller inte.

14 miljoner kronor

Det var när Seko gjorde en revision av klubben som det visade sig att 14 miljoner kronor hade förts över till en tidigare okänd fritidsförening. Styrelsen har hela tiden vägrat berätta vad pengarna har använts till.

Seko-härvan

Men Seko misstänker styrelsen och framförallt Bosse Hedin har skott sig själv på stora summor pengar. De menar också att medlemmarna inte haft någon som helst insyn i föreningen.

I stämningen radade fackklubbens jurister upp anklagelser. Bland annat att den 52-årige förre kassören Bosse Hedin under åren 2008–2014 medverkat till 40 överföringar av pengar från klubben till fritidsföreningen, till ett totalt värde av 14 050 000 kronor.

– De som gjort det här har haft ansvarsfrihet och gjort det på uppdrag från årsmötets beslut och hävdar att man gjort det för medlemmarnas bästa, säger Ulf Back. Seko centralt har en annan uppfattning, jag tar inte ställning till vem som har rätt i sak. Jag tar ställning till om det är brottsligt eller inte.

Seko driver ett civilmål i Hudiksvalls tingsrätt mot klubben.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Seko-härvan

Mer i ämnet