Muntlig förberedelse i Sekohärvan Foto: Cecilia Eriksson Granér/SVT

Muntlig förberedelse i Sekohärvan

Uppdaterad
Publicerad

Idag möttes ombuden för SEKO och den förre kassören i den lokala fackklubben, Väg och Ban Gävle-Dala, i två tvistemål. Det handlade om de 14 miljoner kronor som fördes över från klubben till en fritidsförening utan medlemmarnas kännedom.

Läs mer: Alla artiklar om Sekohärvan

Den muntliga förberedelsen som skedde idag på Hudiksvalls tingsrätt mellan SEKO:s ombud och ombuden till den förre kassören Bosse Hedin och Fritidsföreningen inom fackklubben syftade till att reda ut frågor kring de tvistemål de står inför och om det fanns en möjlighet till förlikning.

Seko-härvan

– Det har kommit fram en hel del nytt från båda sidor, jag tycker att det har gått bra, säger Anders Grahn, ombud för Bosse hedin och fritidsföreningen.

Men SEKO:s ombud, Dennis Westermark, håller inte riktigt med.

– De bestrider fortfarande och vill inte betala tillbaka en enda krona till klubben så vi har inte kommit varann närmare alls.

Medlemmarna har saknat insyn

Det var när SEKO gjorde en revision av klubben som det visade sig att 14 miljoner kronor hade förts över till en tidigare okänd fritidsförening. Styrelsen har hela tiden vägrat berätta vad pengarna har använts till. Men SEKO misstänker styrelsen och framförallt Bosse Hedin har skott sig själv på stora summor pengar. De menar också att medlemmarna inte haft någon som helst insyn i föreningen.

– Besluten har tagits där några få personer har deltagit. Man har inte kallat medlemmarna till några större möten där de haft möjlighet att ta ställning. Det är en liten klick personer som har tagit besluten och samma klick personer har bildat den här fritidsföreningen. Några av dem har också suttit och bestämt i styrelsen för fritidsföreningen. det har inte funnits någon demokratisk insyn alls för medlemmarna, säger Westermark.

– Vår huvudmans inställning är att det här har gått rätt till. Man har tagit beslut, det har granskats av represetantmöten, av årsmöten och revisorer och allt har protokollförts. Allt har gått riktigt till, det finns inga konstigheter, säger Anders Grahn.

Vad händer härnäst?

– Nästa steg är att det blir en huvudförhandling. Då kommer det att avgöras i en rättegång och sen kommer domstolen att meddela en dom, säger Dennis Westermark.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Seko-härvan

Mer i ämnet