Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vem tar vem? Hör politikerna själva svara – eller inte svara – på frågan om vilka de tror får vara med och styra regionens sjukvård. Foto: Torbjörn Påhlman/SVT

Snart tar nya regionstyret vid – fortfarande oklart vilket det blir

Uppdaterad
Publicerad

Frågan om vilka partier som ska bilda majoritet och styra Region Dalarna framöver hängde i luften när regionfullmäktige i Dalarna höll mandatperiodens sista ordinarie sammanträde i Falun på måndagen. Om två veckor ska det nyvalda regionfullmäktige sammanträda.

Vid nästa fullmäktige ska partierna ta fram en majoritet och en idé om vilka som ska ingå i regionstyrelsen. I det pågående arbetet med att bilda ett nytt styre har Socialdemokraterna, som fick flest röster i regionvalet, haft möten med flera av de övriga partierna. Men ännu är inget klart, säger Elin Norén som väntas bli regionråd i det nya styret som ska ta över rodret.

MP och L vid sidlinjen

För Miljöpartiet och Liberalerna blev måndagens regionfullmäktige det sista på länge. Dessa partier nådde inte treprocentspärren för att få mandat. Under den senaste mandatperioden har de suttit med i den styrande Dalasamverkan och partiföreträdarna lovade att satsa på comeback 2026.

Regionvalet 2022 Dalarna

I videoklippet pratar vår reporter med politikerna utanför regionfullmäktige för att samla ledtrådar om vilka som ska ingå i det kommande styret.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Regionvalet 2022 Dalarna

Mer i ämnet