Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Hoppas att vi tillsammans kan uträtta något” – hör mer om vad den tidigare Sverigedemokraten säger om att fortsätta i regionpolitiken i DSP Foto: Torbjörn Påhlman/ SVT

Benny Rosengren tar plats i regionfullmäktige – men för Dalarnas sjukvårdsparti

Uppdaterad
Publicerad

Benny Rosengren från Ludvika har under den senaste mandatperioden varit oppositionsråd i Region Dalarna. Han valdes in för Sverigedemokraterna, men blev politisk vilde i februari 2022. Nu fortsätter han som ledamot på ett av Dalarnas sjukvårdspartis fem mandat.

– Regionfullmäktige är klart, sen hoppas jag att få sitta i en nämnd eller något liknande, säger Benny Rosengren (DSP)

Benny Rosengren stod näst högst upp på Dalarnas sjukvårdspartis lista som var riktad mot Ludvika och Smedjebacken och antalet röster på den listan räcker till en plats för Rosengren i regionfullmäktige. Det stod klart under tisdagen.

Regionvalet 2022 Dalarna

Uteslöts ur Sverigedemokraterna i våras

Rosengren uteslöts ur Sverigedemokraterna den 14 februari 2022. Partiets företrädare ville aldrig beskriva bakgrunden till beslutet och kallade det en ”intern angelägenhet”. I intervjuer med SVT beskrev Rosengren att han anklagades för att ha kritiserat och betett sig hotfullt mot andra politiker i partiet. De anklagelserna tillbakavisades av Rosengren.

Startade lokalt parti i Ludvika

Inför höstens val startade Rosengren ett nytt parti i Ludvika, Dalademokraterna, som tog ett mandat i kommunfullmäktige. I regionen ska han de kommande fyra åren företräda Dalarnas sjukvårdsparti, som under den senaste mandatperioden var med och styrde Region Dalarnas verksamhet.

Om turerna med sitt gamla moderparti SD och annonseringen av att man vill tillsätta Kent Ekeroth som oppositionsråd säger Benny Rosengren:

– Om jag varit kvar i SD och kunnat påverka så hade han inte varit aktuell som oppositionsråd i Dalarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Regionvalet 2022 Dalarna

Mer i ämnet