Foto: Bodil Ljungberg/SVT

Sverigedemokraternas toppnamn Benny Rosengren utesluten ur partiet

Uppdaterad
Publicerad

Benny Rosengren (SD) har med omedelbar verkan uteslutits ur Sverigedemokraterna, något DT var först med att berätta.
Han kritiserar partiet som han menar är toppstyrt och säger att han nu har en skyldighet mot sina väljare att fortsätta som politisk vilde.

Benny Rosengren sitter idag som oppositionsråd i Region Dalarna samt som ledamot i Ludvika kommunfullmäktige. Platser han tänker behålla, men nu som politisk vilde efter att Sverigedemokraterna uteslutit honom.
– Jag har hållit på i tio år, men varför ska man vara med i ett parti som är så toppstyrt, ja nästan fasciststyrt, nästan som en sekt. Jag har försökt ändra på det där men det fortsätter likadant, säger Benny Rosengren till SVT Dalarna.

”På något sätt gör det inget”

Han säger att uteslutningen innebär dubbla känslor och värjer sig mot anklagelser om att han skulle ha varit hotfull.

– Jag har lagt ned jättemycket jobb på det här i tio år men på något sätt gör det inget. För varför ska jag vara med i det där? Det är för dåligt i Stockholm, säger han och syftar på partistyret.

– Jag ska ha varit hotfull och misskrediterat medlemmar. Men när jag fick svar på de sex sidor jag skickade in till mitt försvar så hade de ändrat sina anklagelser. Det var väl för dumt det de påstod från början. Några medlemmar har jag inte misskrediterat. Det jag sagt var att några fick ge sig när de satt och spelade V75 på medlemsmötet.

Partiet: ”Intern angelägenhet”

Så här skriver SD:s pressavdelning i ett mail: ”Benny Rosengren har blivit utesluten ur Sverigedemokraterna efter partistyrelsens beslut i måndags. Bakgrunden till detta är högst att betrakta som en intern angelägenhet. Övriga frågor hänvisar vi till Rasmus Giertz, distriktsordförande i Dalarna.”

Med tanke på den allvarliga kritik Benny Rosengren riktar mot partiet har SVT erbjudit Sverigedemokraterna att kommentera den, men partiet vill i nuläget inte lämna någon ytterligare kommentar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Regionvalet 2022 Dalarna

Mer i ämnet