Rosengren den senaste i raden – här är alla som tvingats lämna SD i Dalarna

Uppdaterad
Publicerad

Benny Rosengren är den senaste i raden av uteslutna SD-politiker i Dalarna. Här är hela listan på uteslutna under de två senaste mandatperioderna.

Alla partier utesluter då och då medlemmar. När Dagens arena förra året sammanställde uteslutningar från riksdagspartierna de senaste tio åren, så sticker dock Sverigedemokraterna ut. Enligt sammanställningen ska 100 personer tvingats lämna partiet mellan 2011 och 2021. Övriga partier har under samma period uteslutit mellan fem och 20 personer.

I Dalarna har partiet 14 medlemmar uteslutits eller tvingats lämna de senaste två mandatperioderna:

Följ dina lokala nyheter om valet i Dalarna

2014

Marie Edenhager, ordförande för Sverigedemokraternas distrikt Dalarna-Västmanland. Uteslöts efter interna strider och polisanmäldes för trolöshet mot huvudman efter misstankar om förskingring. Förundersökningen lades ned och själv hävdade hon att det handlade om lögner och förtal av tidigare partikamrater.

2015

Filip Djupenström, distriktsordförande dåvarande ungdomsförbundet, ledamot kommunstyrelsen Avesta. Uteslöts i samband med att SD bröt med sitt dåvarande ungdomsförbund SDU, som ansågs vara alltför högerextremt.

2016

Anna Hagwall, riksdagsledamot från Rättvik. Pressades att lämna sina förtroendeposter efter att hon skrev en motion till riskdagen om slopat medieströd med felaktiga uppgifter om hur stor det Bonnier äger av mediemarknaden och i en intervju i Aftonbladet sagt att ingen etnicitet ska få äga mer än fem procent av medierna.

En SD-kandidat i Avesta utesluts efter flera uppseendeväckande uttalanden på Facebook.

2017

Tre kommunpolitiker i Borlänge utesluts. Ann-Cathrin Löfvenhamn, Kaj Löfvenhamn och Tony Nyberg får gå. Anledningen vill inte Sverigedemokraterna gå in närmare på.

Dåvarande dalaordföranden Madelene Vestin utesluts och säger att hon tror att det beror på sitt stöttande av en partikamrat som ska ha hotats av en annan person inom partiet. Hon hade tidigare varnats av partiet för att spridit en rasistisk nidbild på Facebook. Uteslutningen överklagades av styrelsen i Dalarna för att markera mot partistyrelsen.

Borlängepolitikern Martin Strid utesluts och lämnar sina uppdrag efter att på SD:s landsdagar fört ett resonemang om att muslimer inte fullt ut är människor. Partiledningen tog avstånd och dåvarande dalaordföranden Benny Rosengren sa att det var ”kränkande att vi partikamrater svärtas ner” av Strids uttalande.

2018

Gunnar Håkansson, tidigare ordförande för Sverigedemokraterna i Orsa, utesluts efter att två år tidigare skrivit ett inlägg i sociala medier där han spekulerade i att Gudrun Schyman (Fi) ”förmodligen gillar att bli tagen med våld”.

2019

Två SD-politiker i kommunfullmäktige i Hedemora utesluts efter främlingsfientliga budskap i sociala medier.

2020

Gunilla Brandt Jonsson, före detta gruppledare för Sverigedemokraterna i Hedemora utesluts efter att ha delat uppseendeväckande åsikter i sociala medier, vilket DT rapporterade om.

2022

Toppnamnet Benny Rosengren, oppositionsråd i Region Dalarna samt som ledamot i Ludvika kommunfullmäktige, utesluts efter anklagelser om att han ska ha varit hotfull och misskrediterat medlemmar. Han säger i en intervju med SVT Dalarna att partiet är ”nästan fasciststyrt, nästan som en sekt” men får svar av distriktsordförande Rasmus Giertz som tror att uttalandet beror på bitterhet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Följ dina lokala nyheter om valet i Dalarna

Mer i ämnet