Rosengren tillbakavisar anklagelserna från SD – vill bilda nytt parti

Uppdaterad
Publicerad

”Ogrundade påståenden som inte stämmer” -  så beskriver den före detta SD-toppen Benny Rosengren anklagelserna mot honom. Tidigare i veckan uteslöts han ur Sverigedemokraterna – nu planerar han att starta ett nytt parti.

– Känns tråkigt på ett sätt då jag lagt ned så mycket tid på det här, säger Rosengren.

Hot och svartmålning inom Sverigedemokraterna ska, enligt regionpolitikern Benny Rosengren från Grängesberg, ha varit upprinnelsen till att han tidigare i veckan uteslöts ur partiet. Kritiken grundar sig i att han varit hotfull och ska ha kallat kollegor inom partiet inkompetenta.

Men enligt Benny Rosengren så började det hela efter en konferens under 2021, då han hamnat under flera av partiets andra namn på riksdagslistan.

Regionvalet 2022 Dalarna

– Då började jag ana att det var någon på gång, berättar Rosengren.

Rasmus Giertz, partiets distriktsordförande, säger att hans namn hamnade ovanför Rosengrens, men poängterar att anledningen aldrig var att utesluta Rosengren för egen vinning i partiet

– Det stämmer att mitt namn hamnade över Bennys på inspelet till riksdagslistan, men att påstå att detta var ett sätt att utmanövrera honom stämmer över huvud taget inte. Att utesluta personer för att komma fram själv är ingen anledning som jag tror medlemsutskottet och partistyrelsen ser som skäl nog för att utesluta någon, så det kan jag bara dementera, säger Giertz.

Vill bilda nytt parti

Under söndagen väntas flera från partiet samlas i Sverigedemokraternas lokal i Ludvika för att om möjligt bilda ett nytt parti. Men för tillfället sitter Rosengren kvar som politisk vilde.

– Det är medlemmar som slutat, för att jag blivit utesluten. Nu behöver vi få en namninsamling för att på sikt kunna få ett godkännande från valmyndigheten, avslutar Rosengren.

Han fortsätter framöver som politisk oberoende på posterna som oppositionsråd i regionen och ledamot i kommunfullmäktige i Ludvika.

I klippet hör du Benny Rosengren och Rasmus Giertz om situationen inom partiet och uteslutningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Regionvalet 2022 Dalarna

Mer i ämnet