Sparkad Sverigedemokrat startar Dalademokraterna – partinamnet irriterar tidningen Dala-Demokraten

Uppdaterad
Publicerad

Den uteslutna Sverigedemokraten Benny Rosengren kommer att starta ett nytt parti. Partiet vill använda namnet Dalademokraterna och det har retat upp tidningen Dala-Demokraten, som överväger att anmäla partiet för varumärkesintrång.

I mer än etthundra år har Dala-Demokraten varit ett etablerat varumärke. Lika länge har dess kopplingar till socialdemokratiska partiet funnits med i bilden. Men nu ställs begreppen på ända genom att den tidigare Sverigedemokraten Benny Rosengren vill kalla sitt nya parti för Dalademokraterna.

– Vi vill på nyhetsplats inte förknippas med något parti utan enbart med oberoende journalistik, även om vi på ledarplats ägnar oss åt att bilda opinon för socialdemokraterna, säger Carl-Johan Bergman på Bonnier Media som äger Dala-Demokraten.

Följ dina lokala nyheter om valet i Dalarna

Valnämnden har inget problem med namnet Dalademokraterna eftersom de bara behöver ta hänsyn till om ett partinamn riskerar att blandas ihop med namnet på något annat politiskt parti.

Starta klippet ovan för att höra Carl-Johan Bergman på Bonnier Medias synpunkter på det nystartade partiets namn.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Följ dina lokala nyheter om valet i Dalarna

Mer i ämnet