”Vi vill få bort det så fort som möjligt” säger Per-Olov Grundström, fastighetschef i Säters kommun, om det gamla huset. Foto: Torbjörn Påhlman/SVT

Sista sommaren för fasta paviljongen i Säter – nu rivs den: ”Fara för allmänheten”

Uppdaterad
Publicerad

Den så kallade fasta paviljongen på sjukhusområdet i Säter har blivit en riktig turistattraktion genom åren. Men nu är beslut taget om att den ska rivas.

– Den är en fara för allmänheten, konstaterar kommunens fastighetschef Per-Olov Grundström.

Säters fasta paviljongen vid mentalsjukhuset byggdes 1912 och huserade en gång i tiden landets värsta brottslingar. Men trots att huset förfallit genom åren och eldhärjats flertalet gånger så har det blivit en riktig turistmagnet.

– Staketen satt uppe för bara några dagar sedan men nu är de nedrivna igen, berättar Per-Olov Grundström som är fastighetschef i Säters kommun.

Fasta paviljongen i Säter

Allt annat än säker

Han och många andra vet att spänningsökare bryter sig in i det gamla huset och utsätter sig för fara i en byggnad som med åren blivit allt annat än säker. Därför satte kommunen upp staket förra året, men de har rivits ner och fått sättas upp på nytt ett antal gånger.

Eftersom huset utgör en risk för inbrottstjuvar tycker kommunen att det är angeläget att riva det så snart som möjligt.

– Vi håller på att ta fram det underlag som behövs för att riva, berättar Per-Olov Grundström, som bedömer att rivningen kan vara klar till årsskiftet eller sommaren 2022.

Det här är fasta paviljongen

Fasta paviljongen är en särskild vårdbyggnad, en säkerhetspaviljong, intill Säters sjukhus som byggdes år 1912.

I fastigheten vårdades de som ansågs mest sjuka och även landets dåtida värsta brottslingar.

När den nya psykiatriska kliniken sedan restes, så stängdes paviljongen år 1989.

I slutet av 1990-talet fanns planer på att göra byggnadsminne av Fasta paviljongen men för över tjugo år sedan eldhärjades byggnaden rejält.

Många har sedan dess dock olovligen besökt fastigheten, som Säters kommun bedömt varit livsfarlig, och där kommunen rent av gjort det olagligt att beträda området.

Kommunen har också försökt få tillstånd att riva fastigheten men som inte varit möjligt till följd av att ägarna inte gått att lokalisera. Sen i slutet av 2019 ägs dock fastigheten av Säters kommun och där rivningsarbete nu planeras.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fasta paviljongen i Säter

Mer i ämnet