Hör chefläkaren för primärvården i region Dalarna om självtesterna. Foto: Jessica Hansson

Få alternativ för självprovtagning för corona i Dalarna – bara bil eller ombud tillåts

Uppdaterad
Publicerad

Självprovtagning för covid-19 fungerar olika bland landets 21 regioner. I nio av landets regioner, bland annat i Dalarna, krävs det att du sitter i en bil för att få göra självprovtagning, medan det i flera andra regioner går att cykla eller promenera till provtagningen.

I Dalarna erbjuds i nuläget endast självprovtagning för coronaviruset i bil på en provtagningsstation eller via ett ombud på apoteket. Det gör att regionen sticker ut jämfört med många andra regioner då invånarna i Dalarna heller inte erbjuds hemleverans av självprovtagningstest.

Nya alternativ ses över

– Det var en nyhet för oss att andra regioner erbjuder ett flertal olika alternativ för självprovtagning, säger Roger Larsson, chefläkare för primärvården i Dalarna.

– Vi håller på att ta fram nya lösningar för andra testningsmöjligheter så att fler kan komma och testa sig speciellt nu när vi ser ökad smitta. Det vi måste göra först är att få fram en plan för hur vi ska kunna genomföra det så att det inte blir köbildning, trängsel och liknande, fortsätter Roger Larsson.

Kan införa provtagningsplatser

Enligt upphandlingsföretaget InfoSolutions som har i uppdrag att se över testningsmöjligheter i Sverige, har man nu haft ett möte på regionens begäran.

– Mötet handlade om att eventuellt införa nya provtagningsplatser som ska vara säkra för provtagning på andra sätt än med bil. Vi har nu skickat in underlag till folkhälsomyndigheten som ska göra en riskbedömning, säger InfoSolutions presstalesperson Hanna Brodda.

Om provtagning på andra sätt kommer att vara möjligt i framtiden är i nuläget oklart.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Dalarna

Mer i ämnet