Nio regioner tillåter endast att man kör bil till självprovtagningen, men det är inte smittsäkrare, enligt Karin Tegmark Wisell, på Folkhälsomyndigheten, som berättar mer i klippet. Foto: SVT

Folkhälsomyndigheten: Inte större smittrisk att cykla till självprovtagningen för covid-19

Uppdaterad
Publicerad

Att cykla eller gå till självprovtagningen för covid-19 innebär inte någon större smittrisk, enligt Folkhälsomyndigheten. Nio regioner tillåter endast att man kör bil till provtagningsplatsen – men nu ska ett nytt avtal göra det tydligare att det är möjligt att cykla och gå.

– Det är angeläget att det finns möjlighet för alla, oberoende om man har bil eller inte, att nyttja en självprovtagningsstation, säger Karin Tegmark Wisell, avdelningschef på Folkhälsomyndigheten.

Exempelvis Region Dalarna har inte tillåtit att man cyklar eller går till självprovtagningen – eftersom regionen uppfattat att Folkhälsomyndighetens avtal med företaget som utför tjänsten där har satt stopp för det.

Coronaviruset i Halland

Nytt avtal

Nu har myndigheten tecknat ett nytt avtal, som blev färdigt den 1 februari, och det ska göra det tydligare att leverantören ska kunna ordna provtagning för cyklister och gående, om regionen i fråga vill det.

Inte större smittrisk att cykla än att åka bil till självprovtagningen, enligt Karin Tegmark Wisell, avdelningschef på Folkhälsomyndigheten, som berättar mer i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Halland

Mer i ämnet