Utbildad personal tar provet bättre, enligt Britt Åkerlind, smittskyddsläkare i Östergötland (tv). I klippet berättar Folkhälsomyndighetens Karin Tegmark Wisell (th) varför man ser proverna som säkra. Foto: SVT och TT

Folkhälsomyndigheten: Självprovtagningarna för covid är säkra

Uppdaterad
Publicerad

Region Östergötland och Region Uppsala är de enda regionerna som inte erbjuder självprovtagning för covid-19, bland annat hänvisar man till att egenproverna är mer osäkra – men det tillbakavisas av Folkhälsomyndigheten.

– Det är för att kvalitetssäkra. Man bokar själv, men provet tas av utbildad personal. Vi tycker att utbildad personal tar provet bättre och med högre kvalitet, säger Britt Åkerlind, smittskyddsläkare i Region Östergötland.

I 19 av landets regioner kan du göra ett självtest för att se om du har covid-19, men Region Östergötland och Region Uppsala sticker ut genom att enbart vårdpersonal gör proverna.

Coronaviruset i Halland

Region Uppsala skriver i ett mejl till SVT att man  fattat beslutet eftersom ”vi därmed vet att provet är taget på korrekt sätt”. Region Uppsala använder så kallade nasofarynxprov, en typ av prov som regionen menar är svår att utföra på sig själv, och som regionen skriver ger säkrare svar.

”Kostar mer än det smakar”

Fredrik Settergren, specialist i allmänmedicin vid Region Uppsala hänvisar också till att det innebär omkostnader att bygga en organisation för självprovtagning.

”Det kostar mer än det smakar att bygga upp en separat logistikkedja med utlämning av provmaterial, inlämning av tester och en speciell lina för analyser inne på lab. Det kan förstås komma att ändras men i nuläget gör vi fortfarande bedömningen att fördelarna överväger” skriver Fredrik Settergren.

Inga planer på förändring

Inte heller i Östergötland planeras i nuläget någon förändring på området.

– Vi ser ingen anledning att ändra på det som det ser ut i dag. Men vi får hela tiden följa utvecklingen och titta på vad som passar för tillfället, säger Britt Åkerlind.

Är självprovtagningarna säkra? I klippet berättar Folkhälsomyndigheten varför man menar att det ger säkra resultat när patienter provtar sig själva för covid-19.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Halland

Mer i ämnet