Här krävs inte bil för att göra självtest för covid-19 – Amanda Ödmark visar en av landets covidteststationer som du kan cykla till. Foto: Elin Schwartz/SVT

Här kan du cykla till covid-19-självtestet – men i flera regioner måste du köra bil

Uppdaterad
Publicerad

I nio av landets regioner måste du ha bil för att kunna testa dig för covid-19 på en självprovtagningsplats. Men i Halland och flera andra regioner kan du cykla eller promenera till självprovtagningen, visar SVT:s kartläggning.

Självprovtagning för covid-19 finns nu i 19 av landets 21 regioner, men hur du kan ta dig dit skiljer stort mellan regionerna. Region Blekinge är en av de regioner där man endast kan köra till självprovtagningsplatsen i bil, på grund av smittsäkerhet och för att det är mer trafiksäkert, uppger regionen.

Även i Region Gotland krävs det bil. På 1177 skriver regionen ”för att minska smittspridningen måste du besöka provtagningsplatsen i bil” och Region Värmland hänvisar till att man inte har någon särskild plats för gående och cyklister och att ”det är potentiellt smittsamma personer som provtar sig och de ska heller inte vistas i närheten av andra människor.”

Vill tillåta cykel och gång

Men det finns också regioner som vill införa möjligheten att cykla och gå till självprovtagningen. Dit hör Region Dalarna, som uppger att man länge velat införa det men att man har uppfattat att det inte var förenligt med det avtal som Folkhälsomyndigheten har med leverantören.

Bland de regioner som tillåter cykel och gång finns dock både regioner som har självprovtagning i egen regi och regioner som samarbetar med samma företag som Dalarna.

I februari tecknade Folkhälsomyndigheten ett nytt avtal som nu ska förtydliga att det är möjligt med självprovtagning för cyklister och fotgängare. Det är upp till varje region att besluta om det ska införas.

Hemleverans i vissa regioner

I de regioner där inte cykel och gång tillåts finns det i flera av dem möjlighet att göra självtest genom hemleverans. I övriga kan man be någon frisk person att hämta provkitet åt en. Det kan också finnas möjlighet att gå till en vårdcentral eller provtagningsbuss där vårdpersonal gör testet på en.

I Region Kalmar kan aldrig den som själv ska provta sig hämta testkitet, utan man måste be någon frisk person att vara ombud och hämta det.

Halland är en av de regioner där du kan cykla och promenera till självprovtagningen. Följ med och se hur det fungerar på provtagningsstation där – och hör varför man inte ser det som en större smittrisk, i klippet ovan.

Ändring i texten: Region Jämtland-Härjedalen svarade i enkäten att man får gå till självprovtagningen där, men regionen meddelar att de nu har ändrat det och att rekommendationen nu är att man kommer dit i bil.

Så olika fungerar självprovtagningen

 • 19 regioner har självprovtagning
 • 8 regioner tillåter cykel och gående
 • 1 region där det är möjligt men man avråds.
 • 9 kräver bil till provtagningsplatser
 • 1 region kräver friskt ombud

Självprovtagning finns i samtliga regioner förutom Region Uppsala och Region Östergötland.

Regioner där du kan cykla eller gå till självprovtagningen

 • Sörmland, Jönköping, Kronoberg, Halland, Västra Götalandsregionen, Örebro län, Västerbotten, Gävleborg. 
 • I Norrbotten är det möjligt att cykla till självprovtagningen men regionen rekommenderar att man kommer i bil. 

Regioner där du måste köra bil till självprovtagningen

 • Blekinge, Värmland, Västernorrland, Gotland, Jämtland-Härjedalen och Stockholm.
 • Västmanland (överväger dock att ta bort avrådan att cykla och promenera till testningen). 
 • Skåne (välkomnar en lösning från leverantören där man kan cykla eller gå).
 • Dalarna (har efterfrågat möjligheten att införa detta).

Regioner där endast friska ombud kan hämta testkit

 • Kalmar

Regioner som har hemleverans av provtagningskit

 • Blekinge, Värmland, Sörmland, Halland, Gävleborg, Stockholm, Norrbotten, Gotland, Västmanland.
 • Västra Götaland erbjuder hemleverans ungefär från mitten av mars.
 • Jämtland-Härjedalen erbjuder hemleverans i Östersund.
 • Örebro erbjuder hemleverans inför operation.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.