Sjuksköterska kritiseras efter misshandlad mans död

Uppdaterad
Publicerad

En man som misshandlats svårt nekades ambulans dagen efter att han skrivits ut från Falu lasarett. En taxi skickades istället, men körde vidare eftersom mannen inte öppnade dörren. Istället avled mannen i sin bostad.

Mannen hittades avliden i sitt hem dagen därpå och nu riktar Inspektionen för vård och omsorg, IVO, kritik mot den sjuksköterska som beslutade att patienten kunde hämtas med taxi istället för ambulans.

Händelsen inträffade 2017 och har tidigare lex Maria-anmälts. Nu har IVO utrett ett klagomål från anhöriga i Västerås.

Drabbades av andnöd

Mannen hade bland annat fått frakturer på fem revben och hade drabbats av andnöd. IVO har lyssnat på telefonsamtalet mellan mannen och sjuksköterskan och bedömer att patientens andning var påverkad, med ungefär 30 andetag per minut.

Han berättade själv att han behövde hjälp med syretillförsel.

Sjuksköterska kritiseras

IVO bedömer att det var rimligt att mannen skrevs ut från lasarettet utifrån hans medicinska status. Däremot var beslutet att inte skicka en ambulans inte i överensstämmelse med sakkunnig och omsorgsfull vård, och för det kan sjuksköterskan inte undgå att få kritik.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.