Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vården byggs på övertid” – Följ med när sjuksköterskan Johannes ger sig iväg ut på jobb inom hemsjukvården i Falun. Foto: SVT/Jennifer Howgate

Sjuksköterskan Johannes om övertidsblockaden: ”Vi vill göra det bästa utan att behöva slarva”

Uppdaterad
Publicerad

Vårdkonflikten växer. Under måndagen trädde den utökade övertidsblockaden i kraft. Den omfattar totalt ytterligare omkring 5 000 av vårdförbundets medlemmar, varav cirka 200 kommunanställda i Dalarna.

– Vi vill göra det bästa för våra patienter, utan att behöva slarva med det vi gör, eller att det sker på egen bekostnad, säger sjuksköterskan Johannes som arbetar inom hemsjukvården i Falu kommun.

Konflikten mellan Vårdförbundet i Sverige och arbetsgivarna i SKR och Sobona fortsätter. Då parterna inte har nått en överenskommelse om de anställdas arbetsvillkor utökas nu övertidsblockaden, som Vårdförbundet varslade om i början av maj.

Enligt Vårdförbundet Dalarna har SKR inte velat förhandla och tackat nej till förbundets senaste bud.

– Det är anmärkningsvärt, båda parter har större intresse av att gå in i förhandlingar och försöka mötas, säger Marion Vaeggemose Vårdförbundets ordförande i Dalarna.

Falun och Borlänge

SKR hävdade å sin sida i början av maj att de tillsammans med Sobona vid upprepade tillfällen försökt återuppta förhandlingarna men att Vårdförbundet inte velat förhandla fram ett nytt avtal.

Kommunal vårdpersonal i 29 kommuner i hela landet berörs av den utökade blockaden. I Dalarna handlar det om kommunanställda inom bland annat elevhälsan och hemsjukvården i Falun och Borlänge.

En första blockad igång redan i april

Redan den 25 april togs vårdanställda ut i en övertids- och mertidsblockad och nyanställningsblockad för anställda i Region Dalarna, och i flera andra län. Nu utökas alltså blockaden för att även innefatta kommunanställda.

Följ med när sjuksköterskan Johannes ger sig iväg ut på jobb inom hemsjukvården i Falun.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Vårdförbundets ordförande i Dalarna, Marion Vaeggemose, berätta om några verksamheter i Falun och Borlänge som berörs om blockaden blir verklighet den 20 maj. Foto: Johan Lundahl/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.