Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör vårdpersonalens oro i Dalarna efter vaccinkrav från arbetsgivaren Foto: SVT

Sjuksköterskan om regionens vilja att införa vaccinkrav: ”Det skaver i mig”

Uppdaterad
Publicerad

Region Dalarna tog nyligen beslut om att utreda om man kan kräva att den som ska nyanställas i vården måste vara vaccinerad. Något som har väckt känslor bland vårdpersonalen.

– Vi har en hög vaccinationstäthet i regionen ändå och jag tror att all sjukvårdspersonal är villig att vaccinera sig, säger Lena Tillman Snibb, sjuksköterska på infektionskliniken på Falu lasarett, som är tveksam till om det verkligen finns något problem att lösa.

Det var i förra veckan som Region Dalarna beslutade att utreda om det går att införa vaccinkrav vid nyanställningar. En utredning som ska vara klar i början av 2022.

– Det är riktigt att det står fritt om man vill vaccinera sig eller inte men det är heller ingen mänsklig rättighet att jobba vid Region Dalarna, sa regionstyrelsens ordförande Ulf Berg (M) då.

Oro bland personalen

Region Dalarna har i flera år dragits med brist på vårdpersonal och många har fått sin semester indragen under pandemin. Och bland vårdpersonalen i länet finns nu en oro för risken att personer som tänkt söka sig till regionen nu istället väljer andra arbetsgivare.

– Vad skulle det göra med en om man vaccinerade sig mot sin vilja för sin arbetsgivares skull? frågar sig en av sjuksköterskorna som SVT:s Agenda träffat.

– Även om man vaccinerat sig kanske man tänker att man inte vill jobba för den här arbetsgivaren för att man infört ett tvång, säger en annan.

Tvång oetiskt enligt medicinsk-etiska rådet 

Sjukvårdspersonal har en moralisk skyldighet att vaccinera sig, enligt Statens medicinsk-etiska råd, Smer. Enligt rådet vore ett tvång inte etiskt korrekt, men däremot kan man välja att omplacera ovaccinerade eller fråga om vaccinationsvilja på en anställningsintervju.

– Den anställde har ett stort ansvar att faktiskt begripa att man inte kan göra det här om man inte förstår att man ska vaccinera sig själv. Patienten eller den äldre väljer inte var den ska befinna sig någonstans, en befinner sig i sitt hem eller på en sjukavdelning och behöver omvårdnad. Den som arbetar där kan välja att inte befinna sig där, men det kan inte en patient göra, säger Dag Larsson (S), ledamot i Smer.

I klippet: Så går snacket i fikarummet på Falu lasarett om vaccinationskravet – följ med till infektionskliniken

SE MER: I SVT:s Agenda söndag 12 september visades ett längre reportage från Falu lasarett och ämnet debatterades live i studion. Se programmet här.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Dalarna

Mer i ämnet