”Om det har hänt så har vi dåliga rutiner” – hör regionrådet Ulf Berg (M) om hur det kunnat vara möjligt att tjäna miljoner på jourpass. Foto: Lisa Linder Lindberg, SVT

Skarp kritik mot Region Dalarna: Läkare ska felaktigt ha tjänat miljoner på jourpass

Uppdaterad
Publicerad

Region Dalarna kritiseras skarpt i en extern revisionsrapport där två läkare inom psykatrin i Säter under flera års tid har tjänat miljontals kronor på jourarbete då dom två själva har tagit mer än hälften av alla jourpass. En av läkarna har dessutom lagt schema för sig själv och sin kollega.

Det var i februari som chefsjuristen fick ett tips om orimliga lönenivåer för läkare inom vuxenpsykatrin. Två läkare ska, enligt revisionsrapporten, ha tagit nästa alla jourer och beredskap i Falun och Säter dom senaste fyra åren och den ena ska ha fått nära fem miljoner kronor och den andra runt tre miljoner kronor för jour och beredskap.

Arbetsbefriad under utredning

Region Dalarna har nu anmält sig till Arbetsmiljöverket för eventuellt brott mot arbetstidslagen, regionen startar också en egen utredning och en av läkarna, den som schemalagt, är arbetsbefriad under pågående utredning. Om det handlar om ekonomisk brottslighet kan regionen i nuläget inte svara på: 

SVT Nyheterna Dalarna granskar psykiatrin

– Rutiner och ansvar för schemaläggning ska omedelbart ha ändrats, säger Hans Göran Åhgren, chefsjurist och biträdande regiondirektör, vid Region Dalarna. 

– Om det är ett brott mot arbetstidslagen ska Arbetsmiljöverket utreda det, fortsätter han.

Misstänker ni att det  handlar om ekonomisk brottslighet? 

– Det kan jag inte säga i dagsläget. Det får vår utredning visa, säger Hans Göran Åhgren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT Nyheterna Dalarna granskar psykiatrin

Mer i ämnet