Skattemiljoner trollades bort i Borlänge

Uppdaterad
Publicerad

Ett kommunalt bolag i Borlänge har hjälpt IKEA att slippa betala 2,5 miljoner kronor i stämpelskatt. Detta när det nya möbelvaruhuset nu byggs i stan.

Det blåser kallt kring IKEA-bygget på Norra Backa i Borlänge.

För nu visar det sig att ett kommunalt bolag i Borlänge gjort samma upplägg för att slippa skatt – som Uppdrag Granskning nyligen avslöjade att Leksands kommun gjort.

Där handlade det om en trottoarkant som kommunen dribblat med – i Borlänge är det betydligt större skatteplanering.

Köper byggklara tomter

IKEA:s policy är att man köper byggklara tomter och kommunen och IKEA har kommit överens om ett pris på 65 miljoner kronor för området. Men på köpekontraktet står det bara 3 miljoner.

Egentligen skulle IKEA betalat 2,8 miljoner kronor i stämpelskatt för sin 65 miljoners-tomt. Men genom fastighetsregleringar blir skatten bara 128.000 – en hyfsad rabatt för företaget.

– Om det inte ska vara möjligt får statsmakten säga att vi inte får göra på det här sättet, säger Lars Ivarsson, vd vid Norra Backa i Borlänge.

Men du håller väl med om att ni hjälper IKEA att slippa betala skatt?

– Ja, visst gör vi det, säger Lars Ivarsson och fortsätter:

– Men genom att det är vedertaget att man gör på det här sättet så har jag inga moraliska betänkligheter i det här sammanhanget.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer