Foto: Anders Hansson/SVT

Gratisbussarna i Avesta riskerar att dras in – kraftig höjning av kommunens kostnad

Uppdaterad
Publicerad

Sedan 2012 har bussarna i Avesta varit avgiftsfria. Men nu vill Region Dalarna höja kommunens kostnad för trafiken, vilket kan leda till att gratisbussarna riskerar att dras in.

Avestas kommunalråd kallar prishöjningen för orimlig och vill hålla fast vid gratis busstrafik.

– Vi har visat att det här är bra. Det leder till ökad jämlikhet och till miljövinster, säger kommunalrådet Lars Isacsson (S) och hänvisar till en utvärdering som kommunen gjort.

Region Dalarna, som är huvudman för busstrafiken, vill höja priset för kommunen från årsskiftet. I år betalar Avesta kommun 4,6 miljoner för att kunna erbjuda gratis busstrafik men efter årsskiftet vill Region Dalarna höja den summan till nio miljoner.

– Om man tycker att det här är bra, och det tycker inte jag, då måste varje kommun bära sina egna kostnader, säger Ulf Berg (M) regionråd på Region Dalarna som ansvarar för kollektivtrafiken i länet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.