Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Samtidigt som butiken i Malungsfors får läggas ner satsas det på butiker i norr. Finns det något hopp för Malungsfors? Hör vad Företagarnas lokala ordförande Carl-Johan Åkerstedt säger i klippet. Foto: Patrik Qvicker/SVT

Storsatsning trots lanthandelskrisen – två nya butiker i Sälenområdet

Uppdaterad
Publicerad

Det är helt skilda världar för matbutikerna i Malung-Sälens kommun. I söder läggs en butik ner samtidigt som det storsatsas på två nybyggen i norr.

– Politiken behöver satsa mer på landsbygden, säger Företagarnas lokala ordförande Carl-Johan Åkerstedt.

Butiken i Malungsfors läggs ner efter 107 år av ekonomiska skäl. Samtidigt i Lima, bara några mil norrut, storsatsas det på en nyrustad mataffär och vid skidanläggningen Kläppen byggs en helt ny livsmedelsbutik.

– Ett lokalt företag som vill satsa ordentligt på Lima och sedan är det förstås turismen som ökar, förklarar Carl-Johan Åkerstedt, som själv är handlare och som ligger bakom den ena satsningen.

”Norge bättre rustade på landsbygden”

Han menar att Malungsfors skulle kunna få tillbaka sin mataffär om det gjordes en satsning på obemannad butik. Och han efterlyser mer politiska satsningar i glesbygd enligt samma modell som i Norge.

– Norge är bättre rustade på landsbygden med skattelättnader för kommuner som ligger långt bort från storstäderna. Malungsfors skulle ha stor nytta av sån politik, säger Carl-Johan Åkerstedt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.