Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se hur företagaren Joakim Gustafsson påverkas av kriget i Ukraina. Foto: Charlotte Pettersson/SVT

Brist på säsongsarbetare från Ukraina – skogsföretagaren i Dalarna: ”Saknar halva arbetsstyrkan”

Uppdaterad
Publicerad

Skogsföretagaren Joakim Gustafsson har vanligtvis drygt 50 säsongsarbetare anställda från Ukraina. I år finns bara sex på plats på grund av kriget.

– Jag får lägga mycket tid på logistik och administration för att pussla ihop, säger han.

Joakim Gustafssons företag arbetar med skogsvård som till exempel plantering och röjning i bland annat Dalarna och Värmland. I år har han extra svårt att få ihop personalstyrkan.

Totalt brukar de vara drygt 100 personer varav hälften av dem har varit ukrainare.

Dalarna och kriget i Ukraina

– Det är svårt att ta in andra då det krävs att du kört röjsåg mellan 2 000-6 000 timmar för att bli en professionell röjare, säger Joakim Gustafsson.

Hoppas på fler säsongsarbetare

De sex ukrainare som i dag finns på plats har kunnat ta sig till Sverige på grund av att de var i andra länder när kriget bröt ut eller tog sig över gränsen innan den stängdes.

– Av de rapporter jag får om kriget så har jag ändå små förhoppningar om att få in ungefär 30 ukrainare till runt midsommar, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dalarna och kriget i Ukraina

Mer i ämnet