”Utan dom hade vi gått i konkurs” – Se vad de utländska arbetarna betyder för vd:n Fredrik Gundhe Foto: Charlotte Pettersson/SVT

Skogsplanteringen räddad – utländsk arbetskraft till Dalarna trots pandemi

Uppdaterad
Publicerad

Förra året fick många skogsvårdsföretag stora problem när deras utländska personal inte kunde eller ville resa in i Sverige på grund av pandemin. Men i år är läget annorlunda vilket varit en räddning för bland andra företagaren Fredrik Gundhe.

När förra årets skogsplanteringssäsong skulle starta var nästan 100 personer som Fredrik Gundhe, vd för Dala kvalitetsskog, anställt kvar i Thailand på grund av inreseförbud till Sverige. Ungefär hälften av arbetarna kunde komma en bit in i säsongen. 

– Den förra säsongen var inte alls bra. Vi hade ungefär halva omsättningen jämfört med annars men vi överlevde vilket jag är tacksam för, säger Fredrik Gundhe.

Coronaviruset i Dalarna

Personalen kom i april

I år var det ovisst in i det sista men i april kunde hela hans arbetsstyrka komma. 

– Det betyder att vi är tillbaka på banan igen och kan utföra våra uppdrag, så jag hoppas den här säsongen kommer gå som en vanlig säsong.

“Försöker ta in personal från Sverige”

De utländska arbetarna har en avtalsenlig lön i grunden och har även ett ackord per planta vilket gör att de tjänar 30-35 000 kronor i månaden före skatt. Arbetstiden är 8 timmar men oftast är arbetsdagen kortare än så beroende på hur snabbt det går att sätta planten på hyggena.

Enligt Gundhe skulle han inte kunna driva företaget utan de utländska arbetarna.

– Vi försöker ta in personal från Sverige också och har samarbeten med Arbetsförmedlingen men intresset för att jobba med det här finns inte i Sverige.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Dalarna

Mer i ämnet