Hör rektor Göran Törnqvist på Lorensbergaskolan i Ludvika om vilka elever som lockas till NMR. Foto: SVT

Skola i Ludvika tar krafttag mot nazismen – ser oroande mönster

Uppdaterad
Publicerad

På Lorensbergaskolan, där nazistiska Nordiska motståndsrörelsen, NMR, försökte rekrytera elever i vintras – ser man nya oroande mönster bland eleverna. Enligt rektorn är det inte längre bara elever som har rasismen med sig hemifrån som ansluter sig till NMR, utan även högpresterande elever.

Det finns elever på Lorensbergaskolan som rektorn Göran Törnqvist är orolig för. 

– De uttrycker sig exakt lika som NMR utrycker sig. Och de har vissa nazistiska symboler på sig.

Nu tar skolan till krafttag för att motverka nazismen.

”Vi ska bli vassare”

– Vi ska bli mycket vassare på att bemöta elever som riskerar att hamna i klorna på NMR. Vi ska på alla sätt och vis försöka pumpa i våra elever så mycket demokratisk värdegrund att de orkar stå emot och vi måste jobba ännu hårdare med källkritiskt tänkande, säger Göran Törnqvist som ser det som sitt ansvar som rektor att ta striden för alla människors lika värde.

Något som inte alltid är helt okomplicerat.  

– Situationen är sådan när jag sticker ut hakan är att jag hela tiden ser mig för alltså. Jag går inte på stan en mörk fredag- eller lördagkväll, utan jag  tänker mig för vad jag gör hela tiden.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Val 2018 Dalarna

Mer i ämnet