Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör i klippet hur översvämningssäkert Vansbro blir när vallen är klar. Foto: SVT

Skyddsvallen i Vansbro är snart klar

Uppdaterad
Publicerad

I Vansbro är bygget av den tre kilometer långa grusvall som ska skydda centralorten mot översvämning nästan klart. Det är bland annat klimatförändringarna som tvingat fram den här skyddsvallen.

Vallbygget kostar skattebetalarna 30 miljoner kronor, varav Vansbro kommun betalar nästan hälften och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) resten.

Vanbro, Gagnef och Falun mest hotat av översvämningar

Men investeringen behövs för att förhindra framtida översvämningar av Vansbro centrum. Både länsstyrelsen och MSB har räknat ut att Vansbro är ett av de tre samhällen i Dalarna som är mest allvarligt hotat av översvämningar. De andra två är Falun och Gagnef, men där har inga större åtgärder gjorts ännu.

Tre kilometer lång vall

Skyddsvallen blir tre kilometer lång och det är främst mot Vanån som vallen byggts. Att den är mer översvämningsbenägen än Västerdalälven förklaras av att Vanån flyter ihop med älven och då blir det som trafikstockning i Vanån och vattnet har ingenstans att ta vägen. Då svämmar Vanån över. De lite grövre stenarna i skiktet längst ut på vallen ska kunna stå emot åns strömmande vatten och förhindra att skyddsvallen spolas bort. Vallen ska klara flera meters nivåhöjning.

Har svämmat över förr

Ett gammalt fotografi från 1916 med roddbåtar på gatan framför tågstationen i Vansbro visar att Vanån svämmat över förr, och med klimatförändringarna förväntas det bli värre och allt oftare.

Flera användningsområden

Men även utan översvämningar kan Vansbro snart dra nytta av sin nya skyddsvall.

– Vi har ju anlagt en gång- och cykelbana ovanpå, och tror att det kommer bli jättepopulärt att gå längs Vanån på den. Och så kommer vallen dessutom att kunna fungera som läktare under Vansbrosimningen. Planer finns på att flytta simstråket till andra sidan jämfört med nu så att simmarna kommer alldeles nära inpå vallen, säger Pekka Nilsson, projektledare för vallbygget på Vansbro kommun.

Hör i klippet hur översvämningssäkert Vansbro blir när vallen är klar!

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer