Miljömärkt företag högg ned skyddsvärd skog

Uppdaterad
Publicerad

Ett område på runt 800 hektar har avverkats av Sveaskog på Brännvinsberget norr om Furudal. Området utsågs 2015 till extra skyddsvärd natur av Världsnaturfonden och hade enligt Naturskyddsföreningen 26 rödlistade arter. Trots det avverkades skogen, av ett företag som använder sig av miljömärkningen FSC.

– Jag tycker vi har gjort en bra naturvårdsinsats i det här området, vi har avsatt 55 procent av all skog som är äldre än 80 år, säger Peter Bergman, landskapsekolog på Sveaskog.

Naturskyddsföreningen: ”Unikt område”

Enligt Naturskyddsföreningen i Dalarna är området som avverkats unikt.

Avverkning i Ore skogsrike

– Det finns inget område i hela Sverige som ligger just i den här klimatiska zonen, säger Bengt Oldhammer, skogsinventerare på Naturskyddsföreningen som tillsammans med Sebastian Kirppu och Helena Björnström ligger bakom rapporten Ändå hugger man... från 2017

– Vi är i ett område med skyddsvärda skogar och de har vi försökt ta hänsyn till, säger Peter Bergman.

Sparar 8-10 hektar

Sveaskog är ett statligt bolag. Naturskyddsföreningen försöker nu påverka politiker så att mer gammelskog kan skyddas.

– Vi har inventerat dussintals områden i Ore skogsrike och Sveaskog avverkar dem systematiskt, säger Bengt Oldhammer.

– Vi kommer att spara åtta till tio hektar av den skogen där de rödlistade arterna finns, så givetvis avverkar vi inte där, säger Peter Bergman.

FSC

FSC, eller Forest Stewardship Council, certifierar skogsägare som följer organisationens principer för skogsbruk.

Det är en internationell organisation med lokala anpassningar beroende på område. Alla FSC-certifierade skogsägare ska dock följa 10 principer vad gäller skogsskötsel.

Länk till lista över FSC:s principer (extern webbplats)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Avverkning i Ore skogsrike

Mer i ämnet