Foto: Falu gruva

Slukhål vid Falu gruva: ”Respektera avspärrningarna”

Uppdaterad
Publicerad

Ett hål har dykt upp i en väg runt om Falu gruva och verksamheten har spärrat av området på grund av säkerhetsskäl.

– I och med den uppkomna situationen uppmanar vi alla att respektera våra avspärrningar”, skriver verksamhetschef Anna Björkman på falugruva.se

Hålet ska vara tre gånger fyra meter stort och en och en halv meter djupt. Det ligger på ovansidan av dagbrottet Stora Stöten.

Vårfloden 2018

– Marken på den här sidan av Stora Stöten är utfylld med material från gruvdriften. Sättningar uppstår lätt i fyllnadsmaterial och påfrestningarna blir extra stora på grund av vårfloden”, skriver Märit Berglind Eriksson, bergmekaniker på Sweco och Falu Gruvas expert på bergsäkerhetsfrågor.

”Tar detta på största allvar”

Tills vidare hålls gångvägen avspärrad och ytterligare undersökningar av området kommer göras under veckan.

– Man ska komma ihåg att det här är en gammal gruva med massor av igenfyllda schakt och brytningsrum under jord. Därför är sättningar i marken en naturlig process som alltid kommer att pågå”, säger Märit Berglind Eriksson

– Falu Gruva arbetar hela tiden med säkerheten på området och vi tar den här typen av frågor på största allvar. Det kan hända att vi får lov att titta på en ny dragning av gångvägen på den här sidan av Stora Stöten”, säger Anna Björkman.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vårfloden 2018

Mer i ämnet